Nieuwe Beverse reus heet 'Deken Sturm'

Image
Een portret van E.H. Prosper Sturm, de deken van Beveren van 1934 tot 1962.
BEVEREN. De 'Orde van de Pilorijn' heeft een nieuwe reus voor Beveren gebaard. Ze gaan hem op woensdag 7 mei dopen en als peter zal kunstenaar Wim Van Remortel optreden en als meter Simonne De Schepper - Staut. Het geesteskind van de 'Orde van de Pilorijn' zal een 'liggende reus' zijn en zal ook deelnemen aan de de grote record-reuzenstoet van de Puitenslagersfeesten op zondag 18 mei. Dan zullen in Beveren minstens 140 reuzen in de stoet meegaan. En zo zal het record worden verbeterd dat al in de boeken stond van in 1999. En met Deken Sturm er bij is de stoet ook al vooraf gezegend.

 

Image
Dit is Deken Sturm in groot ornaat. De echte priester…
Deken Sturm was een figuur en het zijn vooral de ouderen die hem hebben gekend want Zeer Eerwaarde Heer Leopold Prosper Sturm, zoals hij eigenlijk heette, overleed op 2 juli 1963. Hij werd geboren in het Nederlandse Hoofdplaat op 11 december 1875 en priester gewijd in Gent in het mooi klinkende jaar 1900. In 1904 werd hij onderpastoor in Lembeke , in 1906 in Overmere en in 1912 in Beveren. maar toen bleef hij hier nog niet. Hij werd pastoor in Kastel in 1926 en in Merelbeke in 1929. Tot hij dan in 1934 werd benoemd als pastoor-deken te Beveren en hij bleef die functie vervullen tot hij in oktober 1962 zijn afscheid vierde.


En als deken hebben zowat alle Beverenaars van die periode hem leren kennen. Vooral zijn preken waren soms onvergetelijk toen hij keihard uithaalde naar de ‘zondaars’. Zoals die dames die een bikini droegen. Daar had hij het niet voor.

 

Deken Sturm rookte sigaren maar hij deed dat nooit op straat maar in de dekenij kon de sigarendamp worden gesneden. En eerlijk gezegd, als je met hem een gesprek had dan hing die geur ook in zijn soutane. Hoe dan ook, de Deken was een sober mens en altijd vriendelijk. Echt een reus van een mens en 't is maar best dat de mannen van de 'Orde van de Pilorijn' weer een gezegend idee hadden. (Rolf Duchamps)