Zaterdag 6 september is het 1587

De Ghesellen van Sint-Pieter zeggen en vragen over die kerk: "Zij is een dagelijks onderdeel van ons landschap, niet weg te denken uit het beeld dat wij van Bazel hebben. Zij maakt ook integraal deel uit van onze wereld en ons leven. Velen van ons zijn er bijna in opgegroeid. Tegelijk roept ze ook vragen op: hoe zijn onze voorouders er in geslaagd om zo’n groot gebouw in een betrekkelijk klein dorp neer te zetten? Hoe zag ze er vroeger uit? En sinds wanneer is er in Bazel een kerk?"
Het boek zal de antwoorden geven maar er is nog meer: ter gelegenheid van de uitgifte van het boek komt er een tweedaagse tentoonstelling op 13 en 14 september en dat kan niet beter zijn want ’t is dan Bazel jaarmarkt. De Ghesellen hebben de kerk herbouwd naar de situatie van Pasen 1587.
Ook de Werkgroep Onwaarschijnlijke Gebeurtenissen, die we gewoon WOG mogen noemen want in Bazel en omliggende is dat een begrip geworden, sprong op de kar om op die 6de september het liefelijk Bazel een feest te geven waar ze in 2587 nog over zullen praten. WOG, dat onwaarschijnlijke dingen brengt in Bazel, Kruibeke en Rupelmonde, gaat randanimatie buiten de kerk organiseren. En hen kennende zullen dat ook wel “onwaarschijnlijke gebeurtenissen” zijn. Dit maal gebeurt dit op het kerkplein te Bazel
Ze hebben al een voorlopig programma opgesteld. Om 10u zou er een Boerenmarkt van groenten en fruit zijn, opgezet door de Landelijke Gilden. De opbrengst gaat naar een goed doel.
’s Namiddags zal men op de speelplaats van Sint-Joris een Middeleeuwse stoet samenstellen die dan rond 14u zou kunnen starten. De Bazelse verenigingen doen hier aan mee en ze kunnen hun vlaggen mee naar buiten nemen. "Want vlaggen", zegt burgemeester Denert, "maken een dorp veel aantrekkelijker."
Een mogelijk parcours zou zijn: Sint-Joris, Dreef, Lange Gaanweg, langs de bib, Lamperstraat, Parklaan, Vilain XIIII laan, Rupelmondestraat, Daalstraat, doorsteek naar Kerkwegels, Kerkwegels, Kerkstraat, Dorpsstraat tot aan de kerk.

Wie WOG zegt denkt aan de Langsten Toog. Die komt er dus ook en er zal voor eten gezorgd worden rond 20u. Een mens kan zomaar geen ganse dag met een lege maag rondtoeren. In de kerk breekt dan het grote ogenblik aan dat de officiële voorstelling van het boek van de Ghesellen van Sint-Pieter over de bouwkundige geschiedenis van de kerk van Bazel, zal plaatsvinden. De inhuldiging van een groot scherm in de kerk waarop men een virtuele wandeling door de kerk kan maken. Het interieur van de kerk zal omgebouwd zijn naar de periode Pasen 1587. Daar zorgden de Ghesellen voor samen met de Heemkundige Kring Wissekerke en de Kerkfabriek, na de voorstelling (verwacht tussen 21 en 21.30 uur).
Omdat WOG stopt met de activiteiten wordt denkelijk rond een uur of negen, de LAATSTE Langsten Toog aan het Kerkplein geplaatst. Volkszangers zullen er optreden. Aan heel het gebeuren zullen een 25-tal verenigingen deelnemen. Het is dus best dat iedereen de datum van 6 september in zijn agenda al noteert ook al liggen er nog veel weken tussen van heden tot dan. (Rolf Duchamps)