Wandelen in de Grote Geule

Het is een oude overstromingsgeul uit de 16e en 17e eeuw. Ze heeft een steile en zachte oever waar nog brakke invloeden op de plantengroei te zien zijn. Enkele veenpartijen maken het gebied heel bijzonder. Ook veel vogels, zoals de blauwborst en kleine karekiet, vinden er rust en broedgelegenheid.
In de winter treft men er heel wat soorten eenden en ganzen aan. De veenlens, centraal in de Grote Geule, heeft een eigen typische plantengroei. Men vindt er onder meer veenmos, veenpluisen het in België zeldzame kamvaren. In de zomermaanden treft men er ook vleermuizen aan met onder meer de dwergvleermuis, de watervleermuis, en een aantal andere soorten.
De Grote Geule en zijn typische bootshuisje zijn de meest gefotografeerde items in Kieldrecht. De Grote Geule maakt deel uit van het Saleghem Krekengebied.
Natuurpunt en het CVN organiseren er regelmatig activiteiten zoals begeleide natuurwandelingen en vogelobservaties. Wie meewandelt moet om 14u aan de kerk van Kieldrecht zijn voor een wandeling van ruim 2 uren. De wandeling verloopt onder leiding van natuurgids Etienne Van den Hende, tevens conservator. Men heeft best laarzen of waterdichte stevige schoenen aan. Meegaan wandelen is gratis. Ze is niet geschikt voor kinderwagens.
Na de wandeling zijn er mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken met de plaatselijke afdeling van Vlaandrens grootste natuurvereniging: Natuurpunt. Best is dab ook eens langs te komen in het Natuurhuis Panneweel.
Natuurpunt Waasland-Noord heeft nog heel wat meer natuurgebieden in beheer naast de Grote Geule. Ze werken ook in het rekengebied te Meerdonk en Kieldrecht, de Kreken van Saleghem te Meerdonk en de groene corridors tussen de kreken, de Kieldrechtse Watergang, de dijken het panneweel te Meerdonk.
In het Stropersbos en omgeving zijn er de Gavers en de Lange vaag. In Stekene het Speelhof, het Steengelaag, de Kriekerije. Verspreid over de gemeenten Sint-Gillis-Waas en Stekene beheren ze nog diverse kleine lanschapsellementen. De Klokput en de Houtvoort te Sint-Gillis-Waas zijn daar mooie voorbeelden van.
Op 7 mei 2006 werd in ons Saleghem Krekengebied een 5,6 km lang lusvormig wandelpad feestelijk ingewandeld, geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Ook van het Steengelaag te Stekene kunnen zij een wandelbrochure aanbieden.(Rolf Duchamps)