Mooie toekomst voor Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting

Image
Voorzitter Louis Engels en directeur Guido Joos
BEVEREN/REGIO. Bij het jaaroverzicht van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting (GMH) is gebleken dat het een zeer actieve maatschappij is en voorzitter Louis Engels aarzelde niet om er onmiddellijk aan toe te voegen dat de volgende jaren de activiteiten nog zullen worden opgevoerd.

 

Daarbij wordt zeker uitgekeken naar het grootse project aan het Beverse Gildenhuis. Veel externe factoren spelen er mee et o.a. de aanwezigheid van het ACV en CM en de aldaar gevestigde diensten. De aanstellingsprocedure voor de ontwerper is afgerond. Omwille van de grootte van het project, is geopteerd voor een Europese aanbesteding. Misschien toch nog met een vraagteken er bij, maar de werken aan het Gildenhuis zouden tegen 2012 klaar zijn.

 

De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting werkt in goede relatie met het gemeentebestuur van Beveren. Een werkgroep vergadert het hele jaar door. De gemeente springt in de bres voor om het even welke wijk. Alleen kan de Maatschappij het financieel ook niet waarmaken anders zou het gewoon bij het uitbouwen van sociale wijken blijven.

 

Rond de problematiek van de Melkaderwijk in Kallo bijvoorbeeld, werd door de werkgroep in 2007 samengewerkt met de wijkagent en werden er de gemeentelijke diensten bij betrokken net als het OCMW via een maatschappelijk assistent. Alle pisets werden onderzocht  en zo werd de Melkaderwijk stabieler en is er een groot draagvlak gekomen. Natuurlijk, de GMH beschikt over een maatschappelijk assistent die zo’n 2000 huurders moet volgen? Dus is het moeilijk álles op te volgen.

 

Gelukkig dat ook de gemeente een aanwerving doet voor de dienst preventie, een opbouwwerker die fulltime zal werken en waarop steeds beroep kan gedaan worden bij problemen. Hij moet een maatschappelijke opleiding hebben. Samen met de Maatschappij zal gekeken worden waar moet opgetreden worden. De huurders vragen daar immers zelf naar.


De gemeente was zelf over deze gang van zaken tevreden want het is niet alleen de bedoeling voor de sociale, maar voor álle wijken. Verwacht wordt op deze manier nieuwe stimulansen te geven aan de wijkwerking, nadat tot hiertoe ‘met de kop tegen de muur’ te hebben gelopen. De GMH is aldus blij dat de gemeente wil investeren in de wijken maar blijkt wel alert voor het samenwonen van diverse groepen van huurders en voor mogelijke verwaarlozing van woningen. Ook met allochtonen samenwerken moet aangepakt worden.

 

Image
Het bestuursteam van de GMH : vlnr: Ann Bogaert, architect Kurt Herregodts, voorzitter Louis Engels, directeur Guido Joos en Alfons Bosman.

 

Het dient ook gezegd dat de GMH in Vlaanderen de meest vooruitstrevende is. Eind 2007 telde de GMH 1944 verhuurwoningen en 18 sociale koopwoningen in de Bremstraat Beveren en 66 woningen werden grondig gerenoveerd in de Daalstraat te Bazel, 8 in de Molenbergwijk Beveren en 40 huizen in Belsele en Sint-Niklaas waar het ging om buitenschrijnwerk.


In de Bremstraat werden de woningen eind december verkocht en werden daarna voorzen van een aangepaste wegenis. Merkwaardig was hier het probleem van de garages. Er zijn gezinnen met kinderen waar soms drie, vier auto’s zijn. Er staat er eentje in de garage, op de oprit en op straat. Dat is de realiteit die bij de GMH wordt ervaren. De woningen hebben een oprit van 3 meter. Achteraf vroegen de huurders een bredere plaats voor 2 auto’s. De gemeente heeft er gevolg aan gegeven en de breedte werd 5 meter. Maar in de toekomst moet dus rekening gehouden worden met het probleem van meerdere auto’s in één gezin!

 

De woningen in de Daalstraat Bazel werden knap gerenoveerd. De vroegere bewoners keerden niet meer terug. Ze hadden ergens anders een woonst gevonden.

 

Om het patrimonium te onderhouden schreef de technische dienste van de GMH in 2007 een 2.350 werkbonnen uit. Bijzonder verheugd is de maatschappij dat de ‘verhuurdienst’ de huurachterstallen heeft kunnen beperken tot 0,9 % van de te ontvangen huur. Op Vlaams niveau bedraagt de huurachterstand in het sociaal wonen circa 3 %. De onbetaalde huur op 31ber 2007 bedroeg53.566 euro op een totaal te ontvangen huur van 5.948.816 euro. Er werden vorig jaar 248 huurders wegens huurachterstel in verzoening gevraagd voor het vredegerecht en voor 36 huurders werd in 2007 een procedure ten gronde opgestart voor huurverbreking, betaling van achterstel en de kosten. 14 gingen in schuldbemiddeling na uitspraak van een vonnis. Voor 11 dossiers kwam het tot een vonnis met uithuiszetting maar uiteindelijk werden er toch maar 4 huurders effectief het huis uitgezet door een deurwaarder. De 7 andere huurders verlieten de woning uit eigen beweging.

 

"We spelen kort op de bal", zegt voorzitter Louis Engels, "We hebben een collega die de verzoeningen opvolgt. Ze geeft een realistische oplossing. We zijn zeker streng en toch hebben we dus weinig huisuitzettingen."

 

Wie de huur niet betaalt, krijgt de eerste maand een herinneringsbrief waarin een regeling wordt voorgesteld: volledig betalen of met afbetalingen. Wordt daarop niet gereageerd, dan vraagt de GMH een minnelijke schikking bij de vrederechter. Er wordt daar getracht een afbetalingsregeling af te spreken. Indien de huurder niet aanwezig is of zich niet houdt aan de gemaakte afspraak, wordt  het dossier in handen gegeven van de advocaat van de GMH en die start de procedure om de achterstel te recupereren en verbreking van de huur. De huurder wordt nogmaals naar de vrederechter geroepen en die zal dan een vonnis uitspreken waarin de huurachterstand kan gevorderd worden en/of wordt overgegaan tot uithuiszetting van de huurder.

 

De uitdagingen zijn voor de komende jaren heel groot maar de GMH zal blijven ijveren voor hoge standaardkwaliteit, voor de betaalbaarheid, voor een meerwaarde-uitstraling en een geïntegreerd maatschappelijk bouwen. Daarom ook dat in 2007 de functie van architect werd ingevuld door de aanstelling van Kurt Herregodts. Kurt kent het klappen van de zweep want hij volgt al enkele jaren vanuit de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij de concrete bouwdossiers van de Maatschappij.

 

Voorzitter Louis Engels besloot: "Na het uiterst boeiende 2007, kunnen we binnen onze maatschappij met gerust gemoed vooruit kijken, want zowel ons team, als de lokale actoren, als de Vlaamse overheid, willen samen vooruit. Via de vele dossiers willen we allemaal werken aan een betere toekomst voor onze bewoners en willen we ons als bouwmaatschappij verder profileren als gegeerde partner voor het sociaal huisvestingsbeleid op lokaal en bovenlokaal niveau." (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting van Beveren doet een goede zaak door de aankoop van het oud herenhuis in de Stationsstraat 12. Tot 2001 deed het dienst als muziekschool als...

BEVEREN/KRUIBEKE. De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting van Beveren heeft sedert de oprichting in 1922, reeds 3.122 woongelegenheden gebouwd. Momenteel beschikt de maatschappij over 1875...

BEVEREN/KRUIBEKE. De Beverse Gewestelijk Maatschappij voor Huisvesting heeft een overzicht gegeven van de activiteiten van het laatste jaar. Er kwamen heel wat nieuwe sociale woningen bij in Bazel,...

VERREBROEK. Het gemeentebestuur en de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting (GMH) hebben samen een dubbelproject opgezet waardoor ook de Beverse deelgemeente Verrebroek een sporthal zal krijgen...

BEVEREN. De 24 seniorenwoningen in de Leliestraat, gebouwd in 1971, krijgen een renovatie van de omgeving waarin ze werden gebouwd. Het is de bedoeling dat de senioren over een betere...

BEVEREN. Op zaterdag 20 mei 2006 zal de voorzitter van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren, Louis Engels, de eerste steen leggen van 'Residentie Albert Panis'.  Dit is...