Sloop van Doelse woningen blijft bron van ergernis

Image
Actievoerder op het dak van een woning in Doel.
DOEL. Doel 2020 heeft opnieuw de toestand over de afbraak van de woningen overschouwd. Na een eerste mislukte poging maandag om 12 huizen te slopen startte de aannemer dinsdagmorgen opnieuw met sloopwerken in Doel. Ditmaal niet met huizen waarvan de sloop was aangekondigd door de Maatschappij Linkeroever maar met lukraak gekozen woningen die voorkomen op een lijst van huizen waar intussen sloopvergunningen voor werden afgeleverd.

 

Die handelswijze was het resultaat van een spoedvergadering met verschillende instanties die maandagavond plaatsvond. Actievoerders maakten ook aan de nieuwe poging om tot sloop over te gaan snel een einde door de daken van betreffende huizen te bezetten. Daardoor heeft de aannemer de afbraakwerken in Doel tijdelijk opgeschort. Dat was de dinsdagse realiteit.

 

Jan Creve van Doel 2020 wees er echter ook op dat de directeur van de Maatschappij Linkeroever, Daan Schalck, terzelfdertijd aan de 'Werkgroep Doelse Leefgemeenschap' - die namens de bewoners van Doel de contacten onderhoudt met de verschillende overheden - liet weten dat er de 'komende dagen, weken en maanden' zal afgebroken worden zoals het uitkomt! "Met andere woorden, de inwoners van Doel kunnen zich net zoals dinsdagmorgen, onaangekondigd, voor dag en dauw, gelijk waar in het dorp, verwachten aan neerploffende containers en bulldozergeweld. Dat er mensen zijn in Doel die een woning betrekken vlak naast een van de gevonniste woningen blijkt voor de directeur van deze overheidsinstelling allemaal zonder belang te zijn."

 

De brief van de Maatschappij meldde het zó:

"Geachte,
Vorige week deelde ik u de planning mee voor de sloop van 13 huizen in Doel.  Door een aantal acties is het voor ons onmogelijk de werken uit te voeren zoals we die aan u hebben meegedeeld.  We zijn dan ook verplicht geweest onze oorspronkelijke planning bij te sturen.  Hoe wij de komende dagen, weken en maanden verder zullen werken, zal afhangen van de omstandigheden ter plaatse.
Wij hebben momenteel sloopvergunningen voor volgende panden:
Camermanstraat 1, 3, 5, 10, 14, 21, 22, 23, 27, 31, 33, 35, 37, 43, 45.
Engelsesteenweg 1A, 2A, 2B, 25, 27, 29, 30, 40, 42A, 43, 55A, 61, 70, 86.
Havenweg 1, 3, 9, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 22, 25, 27, 30, 30A, 30B, 32/34, 36
Hooghuisstraat 3, 5, 9.
Vermits het onmogelijk is de werken volgens onze plannen, zoals ook aan u meegedeeld, uit te voeren, kan ik enkel meedelen dat wij, waar de omstandigheden het ons toelaten, de werken waarvoor wij een vergunning hebben in de komende dagen, weken en maanden zullen uitvoeren."


Bij Doel 2020 vragen ze zich nu af op welke andere plaats in Vlaanderen zo iets kan. Jan Creve haalde ook uit naar de gemeente Beveren: "Dragen deze praktijken de goedkeuring weg van de gemeente Beveren en met name van de burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver die - we herinneren hem eraan - ook burgemeester is van de Doelenaars? Zijn de inwoners van Doel door de Vlaamse Regering vogelvrij verklaard omdat ze het aandurven ludiek(!) te protesteren tegen de afbraak van hun dorp?"

 

Hoe men er ook over denkt, het probleem Doel is niet van de baan. Voorbije weken hebben aangetoond dat Doel een probleem is met een bijzonder grote maatschappelijke relevantie.

 

een alternatief van Vlaams Belang


Ook Bruno Stevenheydens fractieleider van Vlaams Belang Beveren en volksvertegenwoordiger, verwoordde een standpunt dat op Waaskrant.be op maandag 11 augustus werd geplaatst onder de titel 'Stop de afbraak van Doel'. Een lezer reageerde daarop en ging niet akkoord met de inhoud en vooral omdat Stevenheydens geen alternatief voorstelde en alleen maar 'kankerde' over het gemeentebestuur. We vroegen het gemeenteraadslid dan ook hoe hij dan wel zag in Doel.

 

Hij bracht nog eens in herinnering dat tot augustus 2009 het woonrecht gegarandeerd is en dat het dus onzinnig is om voor die datum - behalve dan de woningen waar instortingsgevaar of gevaar voor omwonenden bestaat - woningen af te breken. "Men wil Doel weg om op die manier de handen vrij te hebben voor verdere havenuitbreidingen, nochtans is er nog geen enkele beslissing genomen over een uitbreiding. Een industriële uitbreiding op de plaats van de site van het dorp kan niet omwille van de nabijheid van de kerncentrale. Rond de kerncentrale dient een veiligheidszone van 1.8 km behouden te blijven waarin geen petrochemische bedrijvigheid kan komen", zo stelt hij.

 

In de visie van Vlaams Belang is er geen plaats voor industrie op de plaats van het dorp Doel en ook voor geen 2de containerdok. We herinneren ons nog wel hoe velen bij het opzetten van het dossier rond het Deurganckdok bang waren dat Doel onleefbaar zou worden naast zulk dok.

"Vandaag blijkt dat de geluidshinder minimaal is en dat zelfs de jachthaven geen hinder ondervindt van het dichtbij gelegen Deurganckdok. Er was natuurlijk de terechte vrees voor de vermindering van waarde van de eigendommen, maar bijna alle eigenaars hebben hun woning in de minne verkocht en een groot deel van hen heeft gebruik gemaakt van het sociaal begeleidingsplan om elders een woning te kopen of te huren", aldus Stevenheydens.

 

Het Doel van vandaag is niet meer het dorp van 15 jaar geleden. Nochtans is het waardevol genoeg om te behouden. "Er dient dan ook duidelijk beslist te worden dat het dorp kan blijven. De huidige weiden rond het dorp zorgen reeds voor voldoende afstand met het havengebied."

Voor Vlaams Belang is het alternatief gewoon een nieuwe beslissing waarin Doel, net als het kleinere Lillo-Fort, behouden blijft. "Dit betekent dat de eigenaars hun woning kunnen behouden en dat men voor de andere woningen, waarvoor het nog niet te laat is, aan een renovatie kan beginnen. Mits een gezonde visie kunnen de huidige recreatieve en toeristische troeven met de verschillende waardevolle gebouwen, het haventje, de overzet naar Lillo die opnieuw dient uitgebreid te worden naar Fort Liefkenshoek,  sterker worden uitgespeeld en zijn er ook mogelijkheden voor horeca en hotel doeleinden."
 
Bruno Stevenheydens heeft ook een schrijven gericht naar het Beverse College van Burgemeester en Schepenen en naar de Directeur van de Maatschappij Linkerscheldeoever. Daarin vraagt hij alles in het werk te stellen om de aangekondigde sloop van meer dan 50 woningen op te schorten, een grootschalige kaalslag te vermijden en de leegstaande woningen goed  af te sluiten.

 

Vlaams Belang brengt ook naar voor dat het gemeentebestuur van Beveren de jongste jaren het idee gekoesterd heeft om de site Doel mogelijks te bewaren zoals bleek uit een citaat van de gemeenteraad van januari 2008: "bij een mogelijke definitieve planning zal de gemeente overgaan tot het inrichten van deze zone als een dienstenzone met mogelijk kleinschalig toerisme of zal de site Doel symbolisch gehandhaafd blijven."

 

Bij de afgeleverde sloopvergunningen zijn er heel wat waardevolle gebouwen of woningen die het dorpspatroon en uitzicht van Doel kenmerken. In de Camermanstraat wil men 15 woningen slopen waaronder nr. 33  (het voormalig restaurant 't  Paviljoentje dat aan de buitenkant een ongeschonden aanblik geeft en nr. 37 (herenhuis dat dateert van omstreeks 1800, ondermeer  bekend door de twee kanonskogels die in de zijgevel steken (en  destijds door de Nederlandse vloot in 1832 van op de Schelde naar Doel werden geschoten).

 

In zijn schrijven naar het College en de Maatschappij wijst Bruno Stevenheydens er ook op: "Momenteel ontbreekt een beslissing van de hogere overheid over de site Doel. De overblijvende eigenaars kan men omwille van het ontbreken van een beslissing niet onteigenen. Het woonrecht is gegarandeerd tot augustus 2009."(Rolf Duchamps)