VAB bekeek enkele Etienne Schouppe-voorstellen

Image
De mobiliteitsclub van VAB volgt alles op de voet vanop de Pastoor Coplaan te Zwijndrecht.
ZWIJNDRECHT. De mobiliteitsclub van VAB heeft niet geaarzeld om met suggesties naar buiten te komen die ze wil koppelen aan ideeën die Etienne Schouppe, de Staatssecretaris van Mobiliteit, naar voor bracht. De meest in het oog springende voorstellen zijn: meer controles en gerichte controle en snelheidsbeperking van 110 km/u bij slecht weer.

 

Dat VAB al langer wat te vertellen heeft over de controles, is geweten. Een zoals steeds bij de mobiliteitsclub, wordt gesteund op diepgaande, concrete vaststellingen.


Maarten Matienko van VAB: "Willen we onze wegen veiliger maken dan moet de overheid zich meer richten op de feitelijke oorzaken van ongevallen en daar gericht op gaan controleren. Snelheid, alcohol en drugs en gordeldracht zijn terecht belangrijke aandachtspunten. Maar landen zoals Frankrijk, die een zeer grote verbetering inzake aantal dodelijk slachtoffers boeken, gaan verder. VAB ziet twee verschillen met België: De aanpak van recidivisten: wie in Frankrijk geregeld in overtreding gaat wordt harder aangepakt. Verruiming van de controles tot andere gevaarlijke verkeerssituaties: controles op het afstand houden, op het gsm-gebruik in de auto, misbruik van pechstrook…"

 

Maar belangrijk bij dat alles is ook dat de overheid haar beloften ook nakomt. De politie beloofde meer controles op het vrachtverkeer als reactie op VAB’s dossier ‘Actie Veilig Vrachtverkeer’. Ondertussen kunnen ze bij VAB  enkel maar vaststellen dat belangrijke controles op rij -en rusttijden, overgewicht en afstand houden niet toenemen, maar afnemen. Het is dus maar goed dat de mobiliteitsclub geen blad voor de mond houdt. Trouwens er zijn cijfers.

 

Ongevalcijfers en VAB onderzoek wijzen op het belang van veiligheidscontroles op het vrachtverkeer:
Zo is er 7 x meer kans op een dodelijke afloop bij een botsing met een vrachtwagen, dan wanneer de personenwagen een aanrijding heeft met een andere personenwagen (Swov-onderzoek Nederland);
Bij 1 op 3 van de dodelijke ongevallen op de autosnelwegen is een vrachtwagen betrokken (ongevallenstatistieken).

 

Maarten Matienko haalde er ook het observatieonderzoek van VAB in 2007 en 2008 bij en dat wijst bijvoorbeeld uit dat de veiligheidsafstand bij vrachtwagens vaak niet gerespecteerd wordt: Op de E313 respecteert 43% de wettelijke tussenafstand niet. Op de E17 respecteert 54% van de truckers de afstand tegenover de voorop rijdende vrachtwagen niet. 17% rijdt zelfs op minder dan 15 meter afstand. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat in 26% van de letselongevallen met vrachtwagens, het onvoldoende afstand houden de oorzaak van het ongeval is.

 

"Op vlak van veiliger wegenwerken heeft Vlaams minister Crevits bijvoorbeeld, mede op vraag van VAB, positieve inspanningen geleverd tijdens de werken op de E17. Maar wat gebeurt er aan controles? De politie zou visueel duidelijker aanwezig moeten kunnen zijn bij dergelijke belangrijke wegenwerken. Daarvoor moeten ook de middelen ter beschikking gesteld worden", aldus Matienko.

 

De suggesties van VAB: Stel de juiste prioriteiten (baseer u hier op onderzoek en observatiestudies) en zorg dat de controles ook effectief uitgevoerd worden en dat deze gevolgd worden door een evaluatie. Aandachtspunten moeten zeker de veiligheid van het vrachtverkeer en de veiligheid bij wegenwerken zijn.

 

snelheidsbeperking bij slecht weer

 

Er is dus sprake van een snelheidsbeperking tot 110 km/u bij slecht weer. Bij dit gegeven vertrekt  VAB vanuit een belangrijk uitgangspunt,  namelijk dat 75% van de automobilisten een positieve attitude heeft tegenover de snelheidslimieten maar dat 83,7% duidelijk negatief is ingesteld tegenover 'snel rijden'.

 

Deze cijfers komen uit een onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met mobiliteitsclub VAB. Er is dus een groot draagvlak voor snelheidsbeperkingen wanneer ze de veiligheid en mobiliteit ten goede komen. VAB zou graag weten wat de verwachte effecten zijn van een snelheidslimiet van 110 km/u op vlak van veiligheid en mobiliteit. Wanneer deze voordelen tastbaar zijn, dan genereren ze ook een groot draagvlak bij de bevolking. In het andere geval bereiken ze een averechts effect.

 

VAB beklemtoont dat bij het instellen van nieuwe verkeersregels drie punten zeer belangrijk zijn: informeren, controleren en evalueren. "Helaas,", aldus Maarten Matienko, "heeft VAB al eerder moeten vaststellen dat dit niet gebeurt in België. Denken we aan het inhaalverbod van vrachtwagens bij regenweer. Het inhaalverbod bij neerslag is een maatregel die volgens VAB zeker een positieve impact kan hebben op de verkeersveiligheid. Nederlands onderzoek wijst uit dat vrachtwagens bij neerslag beduidend meer betrokken zijn bij ongevallen met gewonden in vergelijking met personenwagens: +21% meer letselongevallen bij vrachtwagens."

 

Bij VAB keken ze maandag nog even naar buiten bij het regenweer en wat zagen ze? Dat er weer regelmatig werd ingehaald door vrachtwagens waar het duidelijk niet mocht. VAB heeft dan ook vragen zoals:
Wie overtreedt het inhaalverbod? Is het vanwege onwetendheid?
Hoeveel wordt er gecontroleerd en wat zijn de effecten van controles?
Wat is het effect op veiligheid en doorstroming van het inhaalverbod? Moet het inhaalverbod aangepast worden op bepaalde trajecten omdat het daar extra problemen genereert?

VAB verwacht van een overheid dat ze de weggebruikers goed informeert over nieuwe maatregelen, ze ook controleert en nadien evalueert en indien nodig bijstuurt. Vooraleer nieuwe maatregelen aan te kondigen moet een overheid haar eerdere verkeersmaatregelen goed implementeren.

 

VAB doet zelf observatieonderzoeken en concludeerde o.a. dat het inhaalverbod leidt tot een grotere tussenafstand bij vrachtwagens. Vooral de groep van vrachtwagens, die minder dan 25 meter afstand houdt van zijn voorligger, neemt bij een inhaalverbod af. VAB verwacht dergelijke evaluaties van de overheid. Hoe kan je een beleid voeren zonder te meten en te evalueren.

 

Suggesties van VAB: onderzoek wat de mogelijke effecten kunnen zijn van een dynamisch snelheidsbeleid op vlak van verkeersveiligheid en doorstroming. Dynamisch blokrijden tijdens slecht weer en de ochtend- of avondspits, heeft dit effecten op het aantal ongevallen en de lengte van de files?


Laten we ons niet verleiden tot fragmentaire maatregelen zoals een snelheidsbeperking bij regenweer, maar laten we starten met de mogelijkheden van een dynamisch snelheidsbeleid te onderzoeken. (Rolf Duchamps)