Batibouw: Passiefhuiscertificaat voor passiefhuis van Recticel Insulation en Wienerberger

Image
Deze woning kreeg op Batibouw een passiefhuiscerficaat.
VLAANDEREN. De vzw Passiefhuis-Platform heeft op Batibouw opnieuw een passiefhuiscertificaat uitgereikt. Het certificaat gaat naar het massief passiefhuis van de Recticel Insulation en Wienerberger in Bottelare bij Gent.

De vzw Passief-Platform reikt al sinds 2003 het Passiefhuiscertificaat uit en wil hiermee het bouwen van energiezuinige gebouwen - volgens het passiefhuisconcept - stimuleren. Het platform beschouwt een woning als passiefhuis als de netto energiebehoefte voor ruimteverwarming is kleiner of gelijk aan 15 kWh/m² per jaar, het gebouw is voldoende luchtdicht en de temperatuur stijgt niet meer dan 5% van het jaar boven de 25°C.

En dat kan volgens het platform met de gekende bouwtechnieken en -materialen. Dat wordt dan een massief passiefhuis genoemd, een concept dat mede bedacht is door de firma's Recticel Insulation en Wienerberger. "Het bouwconcept combineert de economische en ecologische voordelen van een passiefhuis met de duurzaamheid en het comfort van een goed geïsoleerde woning in baksteen.", klinkt het. Beide bedrijven bouwden samen een massief passiefhuis in de dorpskern Bottelare, bij Gent. Dat huis krijgt nu van het Passief-Platform een Passiefhuiscertificaat.

Elie Verleyen mocht als bouwheer het Passiefhuiscertificaat in ontvangst nemen. "Ik ben ontzettend gelukkig met dit certificaat", zei hij, "maar tegelijk geef ik ook toe dat ik vorig jaar al de mooiste prijs ontvangen heb. Dit is namelijk onze woning zelf." Het huis, opgetrokken volgens de traditionele bouwmethode en de richtlijnen van een passiefhuis, munt uit in energiezuinigheid en comfort. "Inderdaad", beaamt Elie Verleyen, "met een massief passiefhuis is de initiële meerinvestering door de inspanningen van de overheid - subsidies, premies en belastingsvermindering -, de lagere rentetarieven en vooral door de snelle stijging van de energieprijzen reeds vanaf het vijfde jaar terugverdiend. En wat het woon- en leefcomfort betreft, is het zo dat baksteen door zijn thermische inertie de warmte in zich opneemt en die op koudere momenten traag weer vrijgeeft. Baksteen fungeert zo als een natuurlijke thermostaat en zorgt altijd voor een aangename binnentemperatuur zonder grote schommelingen. Kortom: het is een droom om in zo'n massief passiefhuis te wonen, zowel voor mijn gezin als voor mijn portemonnee!"

Image
de overhandiging van het certificaat. vlnr: Katrien Nottebaert (Wienerberger), Mevr. Elie Verleyen (bouwheer), Christophe Marrecau (Passiefhuis-Platform), Elie Verleyen (bouwheer), Valerie Deraedt (Recticel Insulation)

Wie meer informatie wenst over deze manier van bouwen kan terecht op de websites massiefpassief.be, passiefhuisplatform.be, wienerberger.be en recticelinsulation.be. (mb)

 

 

Lees ook:

REGIO. Thermische zonnepanelen gelden als de beste oplossing om energie met zonlicht op te wekken. Per vierkante meter haalt een zonnecollector op een Belgisch dak gemiddeld 500 kWh nuttige...

REGIO. Op de jongste editie van de (ver)bouwbeurs Batibouw was energiebesparing alom tegenwoordig. Niet geheel onlogisch: het is goed voor het milieu, voor uw geldbeugel en goed voor de economie....

Eurowall, de smalste spouwisolatieREGIO. Op donderdag 26 februari opent Batibouw 2009 in Brussels Expo voor professionelen. Het grote publiek kan er vanaf zaterdag 28 februari kennismaken met de...