Vis- en Folkloredagen Mariekerke trekken veel Waaslanders aan

Image
In gans het dorp hangen al geruime tijd de uitnodigingen.
REGIO. Waaskrant wil bijzondere aandacht schenken aan de vis- en folkloredagen in Mariekerke. Dit dorp ligt vlakbij het Waasland enkel de Schelde vormt een barrière. Honderden Waaslanders trekken elk jaar naar de feesten en beleven er onvergetelijke momenten. De brug van Temse over Bornem binnen en recht naar deelgemeente Mariekerke.

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni is het weer zo ver. Editie 33 van de Vis- en Folkloredagen is in dorpje aan de Schelde klaar voor het evenement waar telkens weinig of niets wijzigt aan het concept. Is dat misschien de reden van het succes? Het moet zijn dat de bezoekers dit vasthouden aan de traditie, weten te waarderen en dat het programma gewoon sterk is.  En inderdaad vorig jaar was het ideaal folkloreweer met gevolg dat het dorp, zeker op zondag te klein was.

Dit feest zorgt ervoor dat Mariekerke leeft.  De echte Mariekerkenaar die het folklorehart op de juiste plaats draagt, is hier om te helpen en te promoten. Uiteindelijk is het leefbaar houden van de dorpsgemeenschap de doelstelling van de Vis- en folkloredagen.  Mensen komen na hun werk enkel genieten van de mooie en rustige omgeving.

Voorzitter-organisator Daniël Wilms: "Wat we ook niet mogen vergeten is dat deze feesten altijd een soort hulde blijven aan het verleden.  Mariekerke is een bloeiende gemeente geworden door de visserij en deze feesten, maar ook bijvoorbeeld de teksten van het Passiespel, zorgen ervoor dat dit nooit vergeten wordt.  Of het nu een paling- of een haringdorp is, het moet een dorpje blijven waar mensen met liefde over de vis in al zijn aspecten spreken."

De bezoeker krijgt een vakantiegevoel wanneer hij hier door de straten kuiert, al dat lekkers proeft, al die drankmogelijkheden ziet en het gehele programma beschouwt. Dit is een toeristische topper. Bezoekt men een dergelijk evenement in het buitenland op vakantie dan, spreekt men er jaren over. Hier in eigen dorp, in eigen regio wordt het als heel gewoon ervaren.
Voorzitter Wilms verzekerde wel dat dit niet gewoon is: "Zonder een liefde voor Mariekerke krijg je dit niet voor elkaar, vandaar mijn zeer grote dank en bewondering voor de deelnemers maar zeker voor de comitéleden die zich er vol voor geven."

Image
En in Brasserie De Meivis, pal in het epicentrum van het gebeuren aan de kerk en aan de Schelde, is een Beverenaar thuis. Luc, de zoon van Mariette Thielens die zelf ooit aan de Westakkers de ‘Times Square’ openhield. In het dorp is er iedereen klaar voor. De 80-jarige Amedee Van De Moortel en rechts van hem Frans Ivens, hebben alle edities meegemaakt. Ze zijn fier Mariekerkenaar te zijn al is Frans wel afkomstig uit Sint-Amands maar hij woont al 40 jaar in het visdorp.

Wat is er te doen?

Het programma is gebaseerd is op het succes van de vorige jaren. Centraal in het programma is uiteraard dat de bezoekers kunnen genieten van de lekkere vis.  Daarnaast zorgt men ervoor dat de straten van dat kleine dorpje aan de Schelde in feite herschapen worden tot één grote kermis.

Deze feesten worden geopend met een niet te missen evenement : de folkloristische vissersstoet die op zaterdag 27 juni 2008 tussen 12 en 13 uur door de straten van Mariekerke trekt. De stoet heeft in de loop der jaren een hele evolutie meegemaakt.  In de beginjaren trokken ze vanaf café Roxy met de harmonie naar de kerk, nadien was er de periode dat de stoet rond spreuken was opgebouwd.  Maar uiteindelijk werd ervoor gekozen rond historische taferelen te werken.  Daniël Wilms: "We zijn er immers van overtuigd dat de bezoekers beseffen dat deze stoet geen intentie heeft om uit te groeien tot een spektakel in de genre van 't Ros Beiaard, maar dat het voor ons toch als een schitterende opening wordt beschouwd, van een even schitterend weekend."

In verschillende taferelen door meer dan honderd figuranten - al of niet met aangepaste klederdracht - wordt  niet alleen teruggeblikt  naar de visserij, maar ook naar typische Mariekerkse taferelen.  Naar jaarlijkse traditie is er o.a. ook dit jaar weer een oud café dat zijn deuren voor een uurtje opent. 
De verantwoordelijken voor de opbouw van deze stoet hebben ook dit jaar niet stilgezeten en hebben enkele nieuwigheden in petto voor deze zaterdagmiddag.. Het eindpunt van deze stoet blijft door de jaren heen de kerkberm waar dit jaar voor de eerste keer burgemeester Luc de Boeck, met zicht op de Schelde, de feesten plechtig zal openen.

vis

In 1880 was de bedrijvigheid in Mariekerke rond de visserij zo ontwikkeld, dat er een vismijn werd opgericht waar de vissers hun vangsten werden geveild.  Deze vismijn werd gehouden aan het 't Kroeske.  Daarom organiseren we tijdens de Vis- en folkloredagen - net als vroeger - een vismijn, waar de vis verkocht wordt volgens het principe van de visafslag.  Aangekondigd door onze Mariekerkse bellemannen, zal op de historische plaats van 't Kroeske duizenden kilo’s verse vis worden verkocht.  Bij aanvang van de eerste mijn, leest de belleman het authentieke reglement van de mijn voor.  Daarna zorgen mijnmeesters Johnny Van den Bossche en Aloïs Croes ervoor dat de vismijn een niet te missen spektakel is.

De gekochte vis wordt ter plaatse gekuist en gefileerd voor een democratische prijs.  Er is een koelwagen voorzien waar de gekochte vis kan bewaard blijven tot wanneer de bezoekers terug huiswaarts keren.
De uren van de vismijn: zaterdag om 14, 16, 18 en 20 uur. Zondag om 12, 15, 17en 19 uur.

Maar het weekend blijft ook vooral bekend voor het uitgebreid gamma van vissoorten dat er kan geproefd worden. In Mariekerke gaan ze ook prat op dat dit alles op een hygiënisch verantwoorde manier gebeurt. Voorzitter Wilms: "Het unieke van dit alles, en daarmee onderscheiden we ons van vele andere feesten, is niet alleen dat we ons strikt houden aan het product vis, maar ook de wijze waarop we dit aan de bezoeker aanbieden.  Zodra men zich op de - volledig verkeersvrije - omloop begeeft, komt men kraampjes, tenten, triporteurs en leurders tegen die de vis verkopen in kleine porties.  Hierdoor kan je dus in de loop van het bezoek aan Mariekerke, verschillende lekkernijen proeven en dat zijn er heel wat."

Paling staat op het wandelend buffet, maar er is nog zoveel meer: maatjes, garnalen, kreukels, pekelharing, tongrolletjes, Mariekerkse vissoep, calamares, oesters, kreeft, scampi's, ... .  Er zijn ook enkele nieuwigheden : zo is het ‘Mariekerks boke’ van de school wat zeker een aanrader is. Niet vergeten dat er ook een rommelmarkt te bezoeken is. Op een ambachtenmarkt staan 60 standen die wat brengenn uit ‘de goede oude tijd’.

Als speciale attractie is er op zondag een barbier te vinden in de omgeving van het Kouterplein waar mensen hun baard gratis kunnen laten scheren. Op het muzikale vlak zorgden de organisatoren er voor dat er geen oorverdovend lawaai zal heersen , maar echte folkloristische muziek. Harmonies, orgels,  accordeonisten alsook verschillende groepen. Op zaterdag verwelkomen ze in Mariekerke, net als vorig jaar, de vrienden Mozart uit het Nederlandse Yerseke.  Zij openen de stoet en trekken daarna als brassband door onze straten.

Wat betreft de route naar Mariekerke betreft is het goed te surfen naar de website mariekerke.be en doorklikken naar Vis en Folklore. Daar staat op hoe men best naar het Scheldedorp rijdt. Maar we willen alvast zeggen dat het via de dijken, per fiets kan en dat is eigenlijk zowat de aangewezen manier om niet in het drukke verkeer verzeild te geraken. Er kan gebruik gemaakt worden de veerboten Hamme en Moerzeke. Langs de dijken vanaf Temse, is het toch nog meer dan 10 km fietsen.(Rolf Duchamps) 

 

 

Lees ook:

MARIEKERKE. Op zaterdag 28 en zondag 29 juni, van 11 tot 20u, worden in Mariekerke weer de vis-en folkloredagen georganiseerd. Elk jaar blijkt dat dit ook voor het Waasland een grote...