Een mega-keuken voor de voetbalstage
De leiding van de keuken is in handen van Annemie Wauters die al 10 jaar meewerkt en nu ook 4 jaar alles co?neert. Haar meeste medewerkers zijn ook al meerdere jaren actief wat de reden is van die vlotte werking. Chef-kok Annemie Wauters neemt lang voor de stage begint, contact op met iedereen met de vraag of ze meewerken. Het antwoord is altijd positief wat voor haar een bewijs is dat het plezant is in haar keuken.
Reeds in november 2004 is Annemie aan de voorbereiding begonnen met in grote lijnen alles te plannen. De ervaring leerde dat haar mega-keuken tot maximum 150 deelnemers aan de stage kan verwerken. Ze zoekt uit wat gedurende de stageweek kan worden bereidt. Elk maal wordt door het keukenteam zelf klaargemaakt. Alle dagen is er voor iedereen soep.
's Morgens rond 9u beginnen de activiteiten in de kantine van het voetbalveld aan de A. Borinstraat. Maar de jongeren zijn met zo'n groot aantal dat er op 3 locaties wordt gegeten: de duiveltjes en de miniemen in de kantine zelf, de miniemen met 43 in de tent die aan de rand van het terrein werd gezet en tenslotte gaan scholieren, knapen en trainers aan tafel in de sporthal. De keukendames eten nadien. Om 12u komen de gasten binnen en op 20 minuten is iedereen bediend. Na het eten houden de dames ook nog een oogje in 't zeil dat alles ordelijk blijft tot de trainers er zijn. Gewoonlijk is er etenstijd tot 13u.
Maandag stonden hamburgers met frieten op het menu en dinsdag dus spaghetti. De dag voordien wordt die al gekookt maar de saus is 'levendig vers' en wordt apart opgediend zodat iedereen kan nemen wat hij wil. Omdat het op woensdag een speciale drukke dag is met het bezoek van spelertjes van andere ploegen, worden hotdogs klaar gemaakt. Dat is echter niet minder werken want die namiddag worden er ruim 500 pannenkoeken gebakken voor iedereen. De spelers van KSK Beveren, aangevoerd door trainer Herman Helleputte, komen woensdag ook een pannenkoekje eten.
Donderdag worden 35 broden verwerkt want ze gaan op uitstap en dan nemen ze de boterhammetjes mee. Tenslotte is er nog vrijdag met "fricadellen met kriekjes". Er wordt dan 20 kg gehakt verwerkt. De fricadellen worden donderdag gemaakt en in de koeling bewaard. Er is vrijdag keuze: warme of koude fricadellen.
Wat nooit op het menu staat voor de kinderen is koffie. Ze krijgen een cola of een frisdrankje en uiteraard ook water. Niet vergeten dat zij ook nog een 10-uurtje en een 3-uurtje krijgen met een drankje en een koekje. Er zijn ook appelen en die worden voor de duiveltjes zelfs in stukjes gesneden door de keukendames.
En de mannen? Die hebben maar weinig voeten in de keuken. Alleen Kamiel de Smedt is er wel te zien omdat die de benodigdheden gaat halen. Ook de zoon van Annemie steekt links en rechts wel een handje toe, maar de mega-keuken van de Zwijndrechtse Voetbalstage blijft vrouwelijk. (F)