50 jaar Rupelmondse Watersportvereniging Voor het Scheldeland

Image
De plaats op de Schelde waar de 'Rupelmondse Watersportvereniging voor het Scheldewezen vzw' al vele jaren thuis is (clubhuis links op het water).
RUPELMONDE. De Rupelmondse Watersportvereniging voor het Scheldeland viert dit jaar het 50-jarig bestaan en zal de titel van Koninklijke vereniging met fierheid dragen. Dat staat vast want de RWVS heeft al die jaren met inzet gewerkt om de verenihing op vlak van watersport stijl en klasse te geven. Ze is gesticht op 15 mei 1960 met als clubhuis het toenmalige Scheldeland.

Terugkijkend in de tijd vinden we bij het bestuur  van toen ook de stichters van deze club terug.Voorzitter was Albert Chardome, ondervoorzitter Marcel de Meyer, secretarissen Hilde Van den Broeck en Lurgarde Vercamen, beheerders Louis Christiaensens, Vic De Roeck, Herwig Van Schoor, Walter vercammen en Vic Van Geel, de bestuursleden waren Leo Van de Graaf,Leo De Roeck, Herman Deyaert, Achiel Teugels en Pol Janssens. Toeristisch adviseur: Bert Peleman en erevoorzitter Van de Sande die commandant was van het schoolschip ‘Mercator’.

De club kende een daverende start want op het einde van dit jaar waren er reeds 43 leden.
In 1961 van eerst vlottende loopbrug, gebouwd onder leiding van ingenieur Albert Chardome. En de club bleef groeien.
Ondanks een slechte zomer 1962 waren tegen het einde van dat jaar 85 leden. Voor het eerst was hier sprake van ‘Het bal der zilveren Zeilen’
 
In 1963 kocht de club zijn eerste roeiboot aan ten behoeve van de clubleden. Het was het jaar dat aan ‘Het Scheldeland’ een feestzaal aangebouwd werd.
Een memorabele dag voor de club was het op 21 juni 1964, toen de “Scheldetrofee voor waterski” plaats vond. Tal van clubleden deden mee aan deze race. Deze wedstrijd zou blijven bestaan tot 1980. Ondertussen hadden andere clubs deze taak overgenomen, waarvan de bekendste ‘De Diamond Race’ is. Een absolute topdag in ons land en die op 27 juni 2010 weer in Viersel zal worden georganiseerd.

Image
Zo werd vroeger de 'Scheldetrofee voor Waterski' georganiseerd.

Eind de jaren tachtig en de jaren negentig kreeg de club te kampen met een terugval. Toen in 1990 Rupelmonde te kampen kreeg met een overstroming werd door de regering beslist het SIGMA plan in werking te stellen. Het gevolg was dat de slipway van de RWVS aan het ‘Scheldeland’ werd vernietigd. Ter compensatie werd de club een andere locatie toegewezen te Steendorp, waar ze tot op heden nog steeds op het water liggen.

Dit ging ook niet zonder slag of stoot. Onder impuls van toenmalig voorzitter Ward De Smet, werd een voorlopig bruggenhoofd gebouwd. In 1993 werd een tweedehandsbrug aangeschaft om heel de bedoening een beetje gemakkelijker toegankelijker te maken.
 
En dan werden er plannen gesmeed om een drijvend clubhuis te bouwen. Door de inzet van vele vrijwilligers was dit clubhuis volledig afgewerkt tegen vaarseizoen 1995. In 1997 werd dan het voorlopige bruggenhoofd vervangen door een nieuw, stevig bruggenhoofd, wat vandaag nog dienst doet.
 
Maar in de nacht van 22 op 23 december 1999 kwam abrupt een einde aan het clubhuis.
‘Clubhuis zinkt naar de Scheldebodem’ blokletterde Het Laatste Nieuws. Dit clubhuis was nagenoeg volledig vernietigd door de kracht van het water. Waarschijnlijk hadden vandalen enkele kabels losgemaakt. Maar de leden lieten het hoofd niet hangen en met vele vrijwilligers werden de handen uit de mouwen gestoken, en de koppen bij elkaar, zodat het seizoen 2000 opnieuw kon gestart worden in het clubhuis.

Sindsdien is er ieder jaar hier en daar wel eens iets stuk, dat dan hersteld wordt door de handige harry’s uit de club. En de sfeer blijft de allerbeste die een vereniging kan bezitten. Om het gouden jubileum te vieren organiseert de RWVS op zondag 9 mei het Belgisch Kampioenschap Formule 1 Waterski Racing. Een spectaculaire gebeurtenis die voor het Waasland uniek is en de massa moet aanspreken.(Rolf Duchamps)