Unieke verzameling koerstruien op wielertentoonstelling WSC Vooruit

Image
Een fragment uit de tentoonstelling van WSC Vooruit: De echte onvervalste koerstrui van WSC Vooruit van Bieren De Koninck.
SINT-GILLIS-WAAS. Sportschepen Chris Lippens heeft op een originele manier de wielertentoonstelling '50 jaar WSC Vooruit Sint-Gillis' ingeleid. Hij kwam naar het feestpodium gereden in een heuse koersuitrusting van Roger De Vlaeminck en op een glimmende racefiets. Het dient gezegd dat deze Wase gemeente een sportschepen heeft die de grote gave heeft om, in wat hij doet, ook een plaatsje te voorzien voor wat humor die hij door enkele ludieke ingrepen subliem overbrengt naar zijn publiek. Met schepen Lippens wordt het mogelijk al wat vaak saai was of is wat frisheid te geven. Hij deed dat ook nu weer tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de opening van de wielertentoonstelling. 

Vóór hem, op de eerste rij, zaten zijn burgemeester Remi Audenaert, ere- burgemeester Willy De Rudder, de collega's schepenen, Marcel Mels en dan in groot ornaat ook het wielermonument Roger De Vlaeminck naast zijn vriend Marcel Van Puymbroeck, het monument uit de wereld van het verzamelen van wielerattributen. En als richtingaangever voor de toekomst keek en luisterde ook een jonge wielerprof en kind uit de regio mee: Kristof Goddaert. Kristof was in Sint-Gillis gearriveerd met nog een

Image
Sportschepen Chris Lippens kwam als wielrenner naar het podium om zijn toespraak te houden.
andere wielergrootheid, zijn schoonpa Rik Van Linden. Die zat niet op de eerste rij maar bevond zich ergens in de feesttent tussen de paar honderd aanwezigen.

Een massa volk was aanwezig. Genodigden die van ver of nabij betrokken waren bij deze tentoonstelling van WSC Vooruit die Marcel Mels had opgezet. Natuurlijk dat heel wat oud-renners van WSC Vooruit op de uitnodiging waren ingegaan. Schepen Lippens rechtvaardigde eerst waarom hij er in koerstenue bij stond: "'t Was een avond die thuishoorde onder het thema 'koersen' en het thema 'sporttruien en sportuitrustingen'. Wielersport ten alle kanten. En daar hoorde een sportschepen in koerstrui en koersbroek bij." De schepen verwees er ook al mee naar de ongelooflijke ruime verzameling die Marcel Van Puymbroeck op dat vlak in het gemeentehuis had opgehangen. "Ook voor me zelf heeft deze avond een enorme betekenis", aldus Chris Lippens, "Ten eerste door de aanwezigheid van zeer veel prominenten uit de politiek, het verenigingsleven en natuurlijk mensen uit de wielersport. Dat doet ongelooflijk deugd. Maar 'surtout' vanavond ook omdat Roger De Vlaeminck hier is. Hij is mijn absoluut wieleridool, van in de lagere school tot heden."

Image
De genodigden werd verwelkomd door een ‘levend’ wielerstandbeeld.
 

ode aan Roger De Vlaeminck

En toen begon de sportschepen aan een 'ode aan Roger'. Hij wees op het buitengewoon grote talent waarover Roger De Vlaeminck beschikte, gekoppeld aan reuze –wilskracht, een fantastisch doorzettingsvermogen , ijzeren discipline en een groot 'koersaanvoelen'. "Toen ik in het verlof in die warme julimaand op een terrasje aan het denken was wat ik zou vertellen wanneer ik deze tentoonstelling zou inleiden, dan kwamen de herinneringen van de jaren '70 boven en blijkbaar niet alleen bij mij want in alle kranten was vorige maanden 1969 ook niet uit de lucht."

Zo keek hij 40 jaar terug in de tijd. 1969 stond toen gelijk aan drie items: Eddy Merckx won de Tour, de 1ste mens op de maan en Woodstock, het festival der festivals. "En alle dagen opnieuw ging het over die drie thema's. Ik zou op de duur zijn gaan twijfelen of het niet Neil Armstrong was die de Tour had gewonnen en Eddy Merckx, die na een geslaagd Woodstockoptreden, recht naar de maan was geschoten", zo grapte Chris Lippens.

Image
Voorzitter Raymond De Cock kreeg een foto van het overhandigden van de titel ‘Koninklijk’ in Gent bij de gouverneur.
Maar volgens hem stond in 1969 nog een andere grote wielervedette op die al dadelijk meedeed met de besten. In zijn eerste seizoen won hij al de Omloop Het Volk. "Inderdaad, 't was Roger De Vlaeminck. Ik herinnerde het mij niet alleen want ook onze burgemeester kon nog perfect de laatste kilometers commentariëren. En dan de laatste kilometers van het BK waarin Roger de spurt niet afwachtte en iedereen te snel af was."
De schepen wist nog dat Roger toen al iedereen aan kon en klopte Rik Van Linden, Freddy Maertens en Basso en won op punten de Ronde van Frankrijk. "De bewijzen kunnen we hier op de tentoonstelling zien hangen: de groene trui en van alle andere zaken die er te winnen waren. Hij was zelfs sneller dan Merckx in het tijdrijden.", en hij richtte zich naar De Vlaeminck: "Weet ge dat nog?" Roger knikte overtuigend.

Roger de Vlaeminck stond er in zijn tijd ook een gans seizoen. Nu wordt er 'gepiekt' naar één klassieker, vond de schepen, maar Roger 'piekte' constant. Hij won ieder seizoen gegarandeerd een klassieker. Dat hij Parijs-Roubaix won was evident volgens Chris. "Maar ook in de winter stond hij daar. En nog wel op twee fronten; indoor op de piste en hij was absoluut uitblinker in het veld met broer Erik. De broers De Vlaeminck waren echte acrobaten in het veldrijden. En deze kampioen hier, was mijn idool."

Image
Roger De Vlaeminck bekijkt de vitrinekast waarin al zijn truien tentoongesteld liggen.
 

tijd van de paniniprentjes

Maar in die tijd waren koersidolen niet zo toegankelijk als nu. Toen waren er voor de schepen geen tientallen gespecialiseerde wielertijdschriften, geen internet. Hij moest alles nog uit de gazet knippen, het bijhouden en plakken in een boek. "Toch was er toen op wielervlak ook een, supportersclub op Sint-Gillis. Ze had geen honderden leden en er waren geen grote feestelijkheden. ." Hij keek hierbij in de richting van Marcel Mels.
-"Marcel, allen samen koesterden wij onze rood-witte lidkaart met fierheid."

Er was nog iets dat de schepen goed uit zijn herinnering van 40 jaar geleden haalde: de prentjes van Panini. Prentjes van de coureurs die aanvankelijk met "col" moesten gekleefd worden maar vanaf 1971-1972 waren het zelfklevende prenten. Velen verzamelden ze. "'t Was voor mij een kostelijke affaire want ik wilde het album zo snel mogelijk vol hebben. Het gevolg was dat ik veel dubbele had. We wilden ze wel proberen wisselen maar als je een Roger De Vlaeminck had, dan gaf je die niet zomaar af. Er moesten er meerdere voor in de plaats gegeven worden."

Dat illustreerde de grote impact die Roger De Vlaeminck toen al had. En dat groeide nog omdat hij meer en meer in beeld kwam. Dat succes kwam er niet zomaar, wist schepen Lippens. Roger trainde volgens speciale oefenschema's, honderd procent leefde hij de sport. "Kortom", aldus Chris "Een mens die niet wilde verouderen. En dat voorbeeld kent navolging bij onze jonge renners en ook bij oudere collega's die terug de fiets op zochten en fantastisch fietsen."
Zo kwam hij in Sint-Gillis bij Werner Dullaert die als zestiger in het buitenland koerst en voor de gemeente een 'ambassadeur' is geworden.

Marcel van Bonanza

Image
Een ingekaderde foto voor Marcel Mels het boegbeeld van WSC Vooruit.
Ook Marcel Van Puymbroeck, de goede vriend van Roger de Vlaeminck, werd door de schepen in de belangstelling gebracht. "Hij zit ook nog steeds perfect uitgedost op de fiets. Fier op zichzelf. Precies een Zuiderse kampioen op training in België. Ik ben blij dat het respect tussen De Vlaeminck en Marcel wederzijds is. Het is Marcel trouwens die Roger heeft aangespoord het kunnen van de 'zwarte renners' in beeld te brengen. Zo is onze Marcel absoluut de peetvader van ons alles Zimbabwanen geworden. Allez, allez Marcel zou ik zeggen."

Marcel Van Puymbroeck, kameraad van Chris Lippens, is voor sommigen beter gekend als 'de gele', 'de zwarten' of 'Marcel van de Bonanza's'. "Hij geleek meest op Little Joe, al is het een heel 'schone familie' alle Bonanza's samen. De verzameling koerstruien die Marcel samenbracht is zo immens dat het nauwelijks te geloven is als je ze niet ziet. "

En de schepen heeft gelijk. Wat een kleurig schouwspel is het van Belgische, Nederlandse koerstruien van profs, van wereldkampioenen, van olympische kampioenen, truien van punten- en bergklassementen. Van Roger De Vlaeminck is er zowat gans zijn kleerkast bij. Alle koersattributen van de plaatselijke ex-prof Danny Daelman hebben ook veel belang voor Sint-Gillis en voor WSC Vooruit.
Chris Lippens: "Die wielerverzameling zou Marcel nooit hebben kunnen aanleggen moest hij zijn voetbaltalenten verder hebben kunnen ontwikkelen. Maar als westernheld, cowboy pur sang, je bent een Bonanza of je bent het niet, was Marcel een beetje forsig in het overtuigen van de voetbalscheidsrechter. Dat leidde er toe dat hij het voetbal vaarwel zegde en als toeschouwer naar de koers ging."

En ja, toen was hij van meet af aan verknocht aan het opkomend talent van Roger De Vlaeminck die hij kost wat kost wilde volgen. Wat het volgen van deze wielertopper teweeg bracht wordt nu in het gemeentehuis van Sint-Gillis tentoongesteld.

inbreng van Marcel Mels en het feestcomité

De schepen van Sport Chris Lippens, vond dat hij ook mocht spreken in naam van iemand die van historische betekenis is voor het koersleven in het Waasland, sinds mensenheugenis een enorm monument. Dat was Marcel Mels, een man uit één stuk, voornaam, talent, de spreekbuis of spraakwaterval voor zijn WSC Vooruit. De club van voorzitter Raymond De Cock, werd dit jaar koninklijk. Samen met de burgemeester trok he bestuur de voorbije zomer naar Gent bij de gouverneur om de titel in ontvangst te nemen.

Image
WSC Vooruit telde op een bepaald moment in de geschiedenis een paar unieke koersfamilies. De gebroeders De Coninck uit Nieuwkerken waren met vier: Johan, Stefaan, Walter en Pieter.
 

De schepen mocht ook iedereen verwelkomen in naam van de voorzitter van het Feestcomité, Wilbert Dhondt, die met zijn dynamisch team al jarenlang het kermisgebeuren stuurt en er een goed elan aan geeft. Dat comité heeft het altijd goed bekeken door in het programma wielerwedstrijden als belangrijke onderdelen op te nemen. Ook voor de organisatie van de opening van de tentoonstelling en de uitbouw e van, zette Wilbert Dhondt zich volledig in. Net als Chris Rottier, de secretaris van het feestcomité die vooral ook de praktische voorbereiding van de wielerwedstrijden op zich neemt.

Dat Feestcomité heeft handen in elkaar geslagen met K. WSC Vooruit om 50 jaar wielerleven in Sint-Gillis op een fantastische manier in beeld te brengen. Ongelooflijk knap fotomateriaal en documenten die dan nog eens rijkelijk worden ingekaderd door tot de verbeelding sprekende wielertruien. Marcel Mels zijn inbreng in de fototentoonstelling is niet gering. Ook al had hij tegen schepen Lippens nog gezegd dat hij spijt had vroeger niet meer foto's te hebben verzameld.
De schepen zei hem: "Marcel, ik kan u zeggen, had je nog meer verzameld, het had niet in het gemeentehuis gekund. Je hebt iets fantastisch gedaan. Het is knap. Keurig opgesteld met verschillende rubrieken, iedereen komt aan bod. 't Is enorm, en het zal iedereen overtuigen wat de betekenis is van K.WSC Vooruit. De club was van groot belang voor de gemeenschap, voor het leven in ons dorp. Een club die ook veel steun en opvang heeft betekend voor startende jonge renners."

Image
De gebroeders Van Landeghem koersten met vijf, wat in ons land uniek was: vlnr Ghislain die het tot prof bracht en in Sint-Gillis een bloeiende fietsenzaak heeft, Oscar, Vic(tor), Leo en Marc.
 

jong talent Goddaert

En over jong talent gesproken, er zat er eentje voor de sportschepen: Kristof Goddaert, die 3de werd in het BK achter Tom Boonen en Philippe Gilbert. Hij won ook al twee profkoersen o.a. het criterium van Sint-Niklaas begin juli.
-"Zijn binding met K.WSC Vooruit is duidelijk", stelde Lippens, "Zijn grootoom, Marcel Goddaert, was jarenlang begeleider van de jeugd van WSC Vooruit en zijn grootvader, Raf De Bisschop was jarenlang ploegleider. Er was ook nog ex-prof Ronny De Bisschop en als je er bij WSC Vooruit over spreekt, spreek je bijna over iets heilig. Maar ja, als je al 'Bisschop' heet, dan ben je op weg ook..."

Uit de herinneringen haalde de schepen ook nog eens Albert Van Vlierberghe die Belgisch kampioen bij de liefhebbers werd, en Marc Steels die als amateur Parijs - Roubaix won. 
Ook het organiseren van wedstrijden werd onderstreept, van de clubkampioenschappen voor het seizoen begon tot 35 jaar lang een rit in 'De Ster der Juniores", het BK der militairen en de jaarlijkse reizen naar Oostenrijk.
Ook de sponsors werden in het zonnetje gezet met uit lang vervlogen tijd Bieren De Koninck, Vosschemie Polyester Remi De Moor, Histor Painting, Hudiko Mazout...

Image
Alle eregasten en burgemeester en schepenen.
 

attenties

Marcel Mels werd op het podium geroepen om een ingelijste foto in ontvangst te nemen. En dan nam burgemeester Remi Audenaert het word die in het verleden ook een fervent wielerliefhebber was. Roger De Vlaeminck was een leeftijdsgenoot van hem. "Ik wil er hier ook iets aan toevoegen, wat velen niet weten. Als we de eeuwige rangschikking opmaken van de renners die een grote klassieker hebben gewonnen in hun carrière, dan staat Roger De Vlaeminck van alle tijden op de 2de laats na Eddy Merckx en drie is Rik Van Looy. Dus, Merckx buiten beschouwing gelaten, is Roger eigenlijk de beste klassieke renner aller tijden." 

De burgemeester wilde ook nog twee Wase renners van WSCV Vooruit een vermelding geven. Albert Van Vlierberghe, spijtig genoeg te vroeg overleden na een ongeval, was Belgisch kampioen maar heeft ook ritten gewonnen in de Ronde van Italië en de Tour. De andere bijzondere vermelding ging naar Marc Steels als winnaar van Parijs –Roubaix. De tentoonstelling geeft daar ook een kijk op.

Tot slot overhandigde Remi Audenaert de foto van het in ontvangst nemen van de titel 'koninklijk' bij de gouverneur Denys, aan WSC Vooruitvoorzitter Raymond De Cock. Aan de andere eregasten werd een luxe stripalbum 'De vedelaar van Sint-Pauwels' overhandigd. Een strip die over 'De Rode Ridder' werd gemaakt. Roger De Vlaeminck kreeg ook een prachtig bloemstuk mee voor zijn dame. Daarna opende burgemeester Audenaert officieel de tentoonstelling die gedurende de ganse kermisweek nog te bezoeken is. Zeker niet te missen door de Wase wielerliefhebbers.(rd)

 

Lees ook:

Gedurende 23 jaar was dit het sponsorschild van WSC Vooruit.SINT-GILLIS-WAAS. Of er in Sint-Gillis inwoners zijn die de wielerclub WSC Vooruit niet kennen, valt te betwijfelen. Misschien bij de...

Marcel Mels tijdens zijn toespraak, geflankeerd door burgemeester Remi Audenaert en sportschepen Chris Lippens.SINT-GILLIS-WAAS. Wieler Supporters Club Vooruit heeft het 50-jarige bestaan uitbundig...