Kleurrijke boodschappentas tegen gauwdieven

Image
De Sint-Niklase politie sensibiliseert tegenn gauwdiefstal.
SINT-NIKLAAS. Het aantal gevallen van zakkenrollerij is vorig jaar gedaald maar het aantal grijpdiefstallen van handtassen is flink gestegen, zij het minder op en rond de Grote Markt. Daarom herhaalt de politie vanmorgen tijdens de wekelijkse markt haar succesvolle preventieactie tegen gauwdiefstal.

Wie vandaag de wekelijkse markt in Sint-Niklaas bezoekt, zal er ongetwijfeld de gemeenschapswachten tegen het lijf lopen. Zij zullen marktbezoekers aanspreken op nonchalant winkelgedrag en het wijzen op het gevaar van gauwdieven. Marktbezoekers krijgen een opvouwbare boodschappentas met de slogan 'Zit niet in mijn zak'.

Volgens cijfers waren er vorig jaar 51 gevallen van gauwdiefstallen in Sint-Niklaas. Dat is een stijging in vergelijking met de 37 gevallen in 2007. Dezelfde cijfers tonen ook een verschuiving: slechts 8% van die gauwdiefstallen gebeurden op of rond de Grote Markt. De wekelijkse, druk bezochte markt blijft volgens de Sint-Niklase politie echter een ideale gelegenheid om toe te slaan en dus blijft sensibilisering nodig. Zeker de periode voor Sinterklaas, kerst en nieuwjaar zijn populair onder de gauwdieven. En dus ook ideaal om de aandacht op het gevaar te vestigen.

Wie het risico op gauwdiefstal wil beperken, houdt best rekening met volgende tips:
- Beperk cash geld op zak;
- Houd handtassen gesloten en draag ze met de sluiting naar het lichaam;
- Stop de portefeuille goed weg in de handtas of in de binnenzak van een jas;
- Laat de inhoud van uw portefeuille bij het betalen zo weinig mogelijk aan omstaanders zien;
- Verlies uw tas en waardevolle goederen nooit uit het oog;
- Wees alert op drukke plaatsen en in gedrum.

Wie toch slachtoffer is geworden van grijpgrage handen, laat het best z'n bankkaart blokkeren via cardstop (070/344 344), laat z'n identiteitskaats blokkeren via het gratis oproepnummer 0800 2123 2123 en doet steeds aangifte bij de politie. (mb)

info: politie.sint-niklaas.be

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Dit weekend organiseert Oxfam Wereldwinkel haar geschenkenbeurs op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Omdat massa-evenementen veel volk trekken zijn het ook een speelterrein van...

SINT-NIKLAAS. De preventiecel van de politie en de leefbaarheidsambtenaar hebben de handen in elkaar geslagen voor het organiseren van een nieuwe preventieactie ter voorkoming van gauwdiefstal op 10...