Sint-Niklase politie voert actie tegen gauwdiefstal op Grote Markt

ImageSINT-NIKLAAS. De preventiecel van de politie en de leefbaarheidsambtenaar hebben de handen in elkaar geslagen voor het organiseren van een nieuwe preventieactie ter voorkoming van gauwdiefstal op 10 april  op de donderdagse markt. Daar worden mensen wel eens slachtoffer van iemand met té lange vingers. De politie wil daarom voorlichting geven en boodschappenlijstjes verspreiden. Dit zijn notitieboekjes bedrukt met anti-diefstaltips om burgers bewust maken van de risico’s van hun mogelijk argeloos gedrag tijdens hun bezoek aan de markt.

De donderdagse markt brengt altijd heel wat volk op de been naar het stadscentrum. Zakkenrollers zijn vooral actief in een menigte. Ze maken 'handig' gebruik van de drukte om hun slag te slaan. Het cliché ‘de gelegenheid maakt de dief’ blijft nog steeds overeind.

Door de preventietips in de praktijk te brengen, maakt men het gauwdieven heel wat moeilijker. Ze luiden in notendop als volgt:
• Beperk contant geld op zak.
• Hou handtassen gesloten en draag ze met de sluiting naar het lichaam.
• Stop de portefeuille goed weg in de handtas of in de binnenzak van een jas.
• Laat de inhoud van uw portefeuille bij het betalen zo weinig mogelijk aan omstanders zien.
• Verlies uw tas/waardevolle goederen nooit uit het oog.
• Wees alert op drukke plaatsen en in het gedrum.
• Betaal zoveel mogelijk met bankkaarten en bewaar codes apart.

Slachtoffers nemen best de nodige maatregelen  door cardstop te bellen op 070-344 344 (dag en nacht, elke weekdag) en laat uw bankkaart blokkeren. Doe steeds aangifte bij de lokale politie!

Affiches met een afbeelding van de boodschappenlijstjes, zorgen ervoor dat de actie meteen in het oog springt en visueel aanwezig is op het marktplein. Hiervoor wordt de medewerking ingeroepen van de marktkramers om deze affiches zichtbaar aan hun stand uit te hangen. De actie kan ook rekenen op de steun van de stadswachten voor de verdeling van de boodschappenlijstjes aan de marktbezoekers. In eerste instantie worden de potentiële en meest kwetsbare slachtoffers, vooral de senioren, aangesproken. Ze krijgen samen met goede raad deze lijstjes toegestopt.

Concreet zal op twee momenten actie worden gevoerd. De eerste verdeling van 500 stuks zal plaatsvinden op 10 april. Tijdens de zomermaanden wordt de actie herhaald. In beide gevallen is de donderdagse markt het gekozen actieterrein.

Sensibiliseringscampagnes hebben als doel de bevolking bewust te maken van de risico’s van nonchalant gedrag, en hen te wijzen op de eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden om slachtofferschap te voorkomen. Men maakt meer kans een daadwerkelijke attitude- en gedragsverandering op gang te brengen met acties die de aandacht op informerende én ludieke manier vestigen op bepaalde criminaliteitsvormen. De bevolking is sneller gewonnen en overtuigd door aanmoedigende initiatieven dan met verontrustende boodschappen. (R.D.)

 

 

Lees ook:

De Sint-Niklase politie sensibiliseert tegenn gauwdiefstal.SINT-NIKLAAS. Het aantal gevallen van zakkenrollerij is vorig jaar gedaald maar het aantal grijpdiefstallen van handtassen is flink...

SINT-NIKLAAS. Dit weekend organiseert Oxfam Wereldwinkel haar geschenkenbeurs op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Omdat massa-evenementen veel volk trekken zijn het ook een speelterrein van...