Sint-Antoniushoeve en Josephushoeve onder de sloophamer
PROSPELPOLDER. De Sint-Antoniushoeve en de Josephushoeve worden volledig gesloopt. Dat meldt Erfgoedgemeenschap Doel & Polder. De Josephushoeve en het woonhuis van de Sint-Antoniushoeve zijn reeds gesloopt. De monumentale schuur van de Sint-Antoniushoeve volgt binnenkort. De sloop kadert in de aanleg van het intergetijdengebied 'Hedwige-Prosper'.
Met de sloop van de Sint-Antoniushoeve verdwijnt één van de laatste grote historische polderschuren in de regio. Deze hoeve werd gebouwd na de aanleg van de Prosperpolder omstreeks 1857. Het was één van de vier grote hoeves die toenmalig hertog Prosper van Arenberg liet bouwen om zijn nieuw aangelegde polder te exploiteren. "Dit is de zoveelste vernietiging van een prachtige streek. De erfgoedgemeenschap laat het hier niet bij en zal de komende weken starten met een actie tegen het huidige wanbeleid inzake erfgoed.", klinkt het strijdvaardig.
Volgens de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder heeft de aanleg van het intergetijdengebied weinig zin. "Nederland weigert de Hedwigepolder te ontpolderen. Toch blijft de Vlaamse regering volharden in de aanleg van het Vlaamse gedeelte, zonder te weten wat er nu eigenlijk dient te gebeuren. Maar als Nederland niet ontpoldert, heeft de ontpoldering van Prosperpolder-Oost weinig zin.", klinkt het. "Omdat er nu geen aansluiting meer is met het Verdronken Land van Saeftinghe, zal het gebied niet kunnen voldoen aan de vereisten voor vogelinstandhouding. Tegelijk schiet dit klein gebied schromelijk zijn doel voorbij als veiligheidsbuffer tegen overstromingsgevaar voor Antwerpen."
De Erfgoedgemeenschap Doel & Polder neemt ook de dubbele houding van de havenautoriteiten inzake de erfgoedstudie in het gebied op de korrel. "Afgelopen zomer heeft de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) - die de erfgoedstudie voor een derde financiert - een oude hoeve in de Doelpolder gesloopt. Toen was reeds bepaald dat in oktober de erfgoedstudie van start zou gaan. In november, toen de erfgoedstudie reeds liep, heeft diezelfde maatschappij een woonhuis met schuur gesloopt die op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed staat."
De Sint-Antonishoeve werd gedocumenteerd voor de afbraak begon, maar volgens de erfgoedgemeenschap verdwijnt heel wat ander waardevol erfgoed zonder enige vorm van studie en documentatie. (mb)

