Koken met kids: St. Patrick’s Day

REGIO. Volgende week zaterdag  is het St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. In de vorige eeuwen zijn er massaal veel Ieren geëmigreerd naar landen zoals de VS en Australie en daarom wordt ondertussen zowat overal ter wereld St. Patrick’s Day gevierd. De grootste feestparade ter wereld is trouwens niet in Dublin maar in New York. Als je bij jou in de buurt een Ierse Pub kent is het de moeite om op deze dag eens een kijkje te gaan nemen. Typische symbolen voor Ierland zijn het klavertje (de Shamrock) en de kleur groen. Op St. Patrick’s Day vind je deze symbolen overal! Daarnaast vind je tijdens de feestelijkheden overal standjes met Ierse bieren, Irish Coffee en typisch Ierse gerechten. Eén van deze gerechten is onderstaande Cottage Pie. Als je het runds gehakt vervangt door lamsgehakt heb je een ander typisch gerecht: Shepperds Pie.

ingrediënten:

800 gr. gehakt (runds) , 150 gr wortelen,2 preiwit, 250 gr champignons, 2 teentjes knoflook,

1 kg. gekookte aardappelen, 4 eetlepels tomaten puree, 2 dl vleesbouillon, 20 ml worcestershire saus, olie,boter, bloem, melk, gemalen kaas, 2 eierdooiers, mosterd.

Voorbereiding

De aardappelen gaar koken, de wortelen fijnsnijden, de prei in stukjes snijden, 2 dl vleesbouillon maken.

bereidingswijze:

1. fruit de fijngesneden wortelen, de prei en de geperste look gedurende 2 minuten in hete olie. Voeg het gehakt erbij en laat het 5 minuten meebakken tot het uiteen valt.

2. Voeg dan de bouillon,de worcestershire saus, de champignons in plakjes gesneden en de tomatenpuree erbij. laat 25 minuten stoven in de open pan. Breng op smaak met peper en zout.

3. Pureer de gekookte aardappelen. Maak een roux met de boter, bloem en de melk. Laat deze indikken, roer er dan de mosterd, de eierdooiers en de gemalen kass onder de saus. Meng deze saus met de puree.

4. Doe het gehakt- groentenmengsel in een ovenschotel. Bedek met een dikke laag puree mengsel. Zet de schotel nog 25 minuten in de oven op 200° tot de puree goud bruin is.

meer recepten: koken-met-kids.be

 

 

Lees ook:

MELSELE. Wat een week he! Net als iedereen ben ook ik zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen in Zwitserland. Op zo'n moment lijkt lekker eten en recepten uitzoeken zo banaal. Bij deze wil ik...

REGIO. Vandaag is het een beetje een vreemde zondag vind ik. Het is grijs, een beetje dreigend zelfs, maar je voelt dat er iets in de lucht hangt. Mensen kruipen op de fiets, trekken hun...

2012 is een schrikkeljaar en dat wil zeggen dat we dit jaar weer een 29ste februari zullen hebben. Ik weet niet juist waarom maar toen ik mij bovenstaande bedenking maakte moest ik ineens aan...

MELSELE. Zondag 19 februari vieren we met zijn allen weer carnaval. Het is te zeggen, bijna met zijn allen. Met grote zekerheid kunnen we zeggen dat in Aalst, Ninove, Halle, enz. grote vieringen...

REGIO. Dinsdag is het Valentijn en naar goede gewoonte zal weer niemand er aan ontsnappen. Het is dé dag bij uitstek om, al dan niet anoniem, je liefde te verklaren aan die ene speciale...

REGIO. De Chinezen vieren nieuwjaar, in tegenstelling tot ons, niet op 1 januari. De reden hiervoor is omdat men voor Chinese feestdagen teruggrijpt naar een kalender die meer dan 4700 jaar oud is...