Waasland in beeld (62)

In Kallo verdwijnt de thermische centrale. Stoomketels weg, schouwen afbreken en wat vroeger als 'EBES' in de volksmond lag, volledig wissen uit beeld. Voor EBES Kallo werd 70 ha poldergrond in beslag genomen De elektriciteitscentrale in Kallo werd omstreeks 1972 in gebruik genomen en is eind juni 2011 gesloten. In juni 1975 werkten er op de EBES-centrale 185 personen. De stoomketels werden met 20 kg TNT tot ontploffing gebracht. De eerste was een ding van 2.500 ton. Ook de schouwen worden nu voorzichtig afgebroken want er lopen hoogspanningskabels vlakbij. En als die moesten breken... dan ligt ons land plat.
De oude foto is uit 1971 toen de thermische centrale (met steenkolen) begon.

Wat velen niet weten is, dat de Baloise Insurance, de firma die haar naam gaf aan de Ronde van België voor profs gevestigd is in Zwijndrecht aan de Nieuwe Weg 1, (parallelweg E34) of Haven 1053. Het maakt deel uit van de Zwitserse Baloise Group. Baloise staat ook op de koerstrui bij de profploeg ‘Topsport Vlaanderen’ als sponsor. In die trui rijden de Waaslanders Moreno De Pauw, Gijs Van Hoecke en Preben Van Hecke.

De beveiliging van de pylonen van de hoogspanningkabels staat wel goed op punt. Om daar op te klimmen moet je wonderen doen. En het infobericht zegt genoeg.

Het Buurtinformatienetwerk of kortweg het BIN, heeft stilaan een plaats gekregen in de Wase gemeenten. Het werd gewoonlijk opgericht na een inbrakenplaag. Na de oprichting van een BIN daalden de inbraakcijfers zoals dat in Waasmunster het geval was. In Lokeren daarentegen heeft men de BIN’s ontmanteld en wordt meer via sociale media gewerkt. Sint-Niklaas had er geen maar in Beveren werkt het al van in 2004 omdat winkeliers en horeca er op stonden. Bij het binnenrijden van het centrum van de gemeente, wijzen speciale borden op de aanwezigheid van een BIN. Ook in het Waaslandhavengebied is er een BIN, opgestart door de bedrijven.

Op de campus van WZC Wissekerke is de vroeger parking die aansloot bij het OCMW en de kapel, een bouwplaats geworden voor 8 appartementen en 4 woningen. Hier was vroeger de hoeve van het klooster. Het is een bouwproject van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren. Omheen de komen ook publieke terreinen.

Het nieuwe Gildenhuis van Beveren spreekt aan. Het werd door vijf verschillende partners gerealiseerd. Er zijn 28 huurappartementen waar in 2012 meer dan 600 kandidaten voor waren. Er zijn 14 flats voor 65 plussers en 7 appartementen gingen naar mensen met een fysieke beperking. Naast die sociale flats zijn er ook 18 private koopappartementen. Vzw Dekenale Werken, de oorspronkelijke eigenaar heeft ook 4 flats om te verhuren en beschikt er ook over een polyvalente zaal. In het complex krijgen kantoren van ACV, CM en Assist Thuiszorgwinkel een plaats.

007. Hier op de hoek stond een café ‘Het Boerenbrood’ en die lag aan de basis dat ze dat kruispunt ook zo zijn gaan noemen. Maar het is het samenkomen van de Elzestraat (rechts) en de Polderstraat (links) op de weg Beveren Vrasene of het Zillebeek. Voor het verkeer dat uit de Elzestraat komt, is de zichtbaarheid op het aankomend verkeer Zillebeek richting Beveren, niet zoals het moet. Al heel wat jaren was er bij het gemeentebestuur sprake van de heraanleg van het kruispunt. Er volgden onteigeningen op beide hoeken van de Elzestraat, een haag werd uitgedaan maar dan bleef het stil. De aanleg was immers gekoppeld aan de vernieuwing van de Elzestraat waar een vrij liggend fietspad moest komen. Helaas, één bewoner wilde zijn grond niet verkopen. Hierbij gaan we terug naar 2005! Het dossier sleept nog steeds aan maar het gemeentebestuur heeft toch beslist het kruispunt veilig heraan te leggen. Er werd 115.433 euro voor klaar gehouden. En de Elzestraat? Die kan pas tegen 2019 worden aangepakt.

Het brugje over de Barbierbeek aan het Houten Kruis in Bazel is verdwenen. De gemeente had het wel anders gewild omdat volgens toenmalig burgemeester Denert, bij festiviteiten of een ongeval het verkeer langs die brug kon omgeleid worden via de Barbierstraat. Toch lag de brug ook te laag en bij een hoog peil in de Barbierbeek, kwam ze onder water. De brug verdween en er zijn geen sporen meer van!

De oude kloosterkapel aan het OCMW in Bazel moet blijven. De Gewestelijke Maatschappij voor huisvesting is eigenaar en werd op de vingers getikt door het agentschap ‘Onroerend Erfgoed’. De verwaarloosde toestand moest weggewerkt worden. De kapel is niet beschermd maar maakt wel deel uit van het beschermde dorpsgezicht. De GMH wil van de kapel af. Al wil de gemeente ze eventueel kopen en dan samen met een privé partner er werk van maken. Het zou mogelijk zijn om flats te bouwen in een vierkant rond de kapel.

Het wordt hoog tijd dat de verbindingsweg Melsele richting E34 wordt verbeterd. Omdat de Vlaamse Milieumaatschappij 4,5 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor rioleringswerken, wordt het mogelijk om de Schoolstraat en de Dijkstraat Melsele te bewerken. De weg naar Kallo is voor de zwakke weggebruiker gevaarlijk omdat op de meeste plaatsen, geen voetpaden zijn en fietsers rijden re op een pad dat niet gescheiden is van de rijbaan. Eigenlijk toch eens wat goed nieuws want het Vlaamse Gewest had al laten weten dat door geldgebrek, de heraanleg naar 2018 was verschoven. Het wordt nu mogelijk een fietspad aan te leggen van aan de brug E34 tot aan de Koolputstraat.

We kijken even terug naar de Wereldwinkel van Melsele die dit jaar een goedgelegen onderkomen vond in de Dambrugstraat vlakbij Jeugdhuis Djem. Reeds in februari organiseerde hij zich in de ruimte waar voorheen het strijkatelier uitgebaat werd. Ondertussen kent iedereen reeds de weg naar de winkel. Al in de jaren ’70 hield de Wereldwinkel een gelegenheidsverkoop ter gelegenheid van de 11.11.11-actie en bij Broederlijk Delen. Nadien was er een thuisverkoop, een geschenkenbeurs in de lagere school en vanaf 1990 stondenze op de zaterdag makt van Melsele. In 1998 kwam dan de winkel aan PC Sabot op de Grote Baan, eind 1999 trokken ze naar de Hazaarddam. Wat een geschiedenis deze OXFAM Wereldwinkel waar ‘eerlijke producten’ te koop zijn.

In een hoek in de Stationsstraat te Beveren, vlakbij de spoorweg en de fiets-en voetgangerstunnel, bevindt zich het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Lucia. Vroeger was daar het gebouw van de Vlaamse Watermaatschappij of “de Waterleiding” in de volksmond. Het psychiatrisch ziekenhuis is een verbetering voor de inwoners van Beveren die problemen hebben want vroeger moesten ze naar Sint-Niklaas. Eigenlijk zijn het geen extra-plaatsen maar gewoon een verhuis naar Beveren van 30 van de 90 plaatsen. De patiënten zijn er welkom van ‘s morgens 8u30 tot ’s avonds om in de dagkliniek een volwaardige therapeutische behandeling te krijgen met “groepstherapie” dier centraal staat. Het gaat hier over psychiatrische problemen zoals depressie, psychose, verslaving. Omdat OVCMW en huisartsen vragende partij waren, wordt met hen goed samengewerkt.

Na 13 jaar wachten kan de Heilig Hartschool in de Pastoor Steenssensstraat in Beveren, eindelijk de 100 jaar oude schoolgebouwen slopen en er nieuwe bouwen. Er zal een investering van 2,6 miljoen euro mee gemoeid zijn. Nu wordt er les gegeven in gebouwen uit ‘Jezukes tijd’ met super hoge plafonds zodat de stookkosten hoog liggen. Er komt een deel nieuwbouw maar de recentere lokalen langs de straatkant, zullen worden gerenoveerd. Belangrijk wordt wel de verplaatsing van de schoolsport naar de Meerminnendam waar weinig verkeer is en waar de ouders hun auto kwijt kunnen op de parking van het zwembad want daar zijn meer dan 200 plaatsen. Alle gebouwen, zowel de bestaande als de nieuwe, krijgen gevenbepleistering zodat de H.Hartschool er bijzonder fraai uit zal zien. De school telt nu 186 leerlingen die ook gedeeltelijk in containerklassen zitten. Omdat er in de buurt een verkaveling komt met een 400 woningen, kan het aantal leerlingen nog fel stijgen. Verwacht wordt in oktober te starten en klaar te zijn tegen februari 2015.

In Beveren, bouwt AZ Nikolaas een nieuw ziekenhuis dat eind 2015 klaar moet zijn. Het wordt opgetrokken achter de oude gebouwen van de Sint-Annakliniek. Er zullen dan twee geriatrische verblijfsafdelingen zijn voor locomotorische revalidatie, drie operatiezalen, een dagziekenhuis, een afdeling voor low-care nierdialyse, een dienst medische beeldvorming en een uitgebreide polikliniek. Zodat dit Beverse ziekenhuis klaar is, zal dat van Temse gesloten worden. De kliniek van Temse wordt gehuurd van het OCMW en die gaat het ombouwen tot assistentiewoningen. AZ Nikolaas al er op het gelijkvloers wel een vernieuwde polikliniek, openen.

In de Bazelstraat te Kruibeke is de uitrit van de ruime parking aan Delhaize, vlak naast Fietsenhandel Deprez, een erg gevaarlijk punt voor de fietsers. Het is maar best dat automobilisten hier heel goed uitkijken. Ook de fietsers moeten er attent zijn.

(fvdv)

 

Lees ook:

TENTBAKKEN. Het ziet er naar uit dat de gemeente een record wil vestigen in 'het langst laten staan van materiaal'. De prachtige en stevige bakken waarin de tentjes zitten die tijdens de...

Kerstmarkt Rusthuis Herleving in beeld BURCHT. In het rusthuis Herleving werd traditioneel de kerstmarkt gehouden. Zoals steeds stonden er weer bijzonder verzorgde kramen met werk van de bejaarden....

WAASLAND. Dit weekend is Sint-Pauwels het toneel van Middeleeuwse ridderspelen tijdens de dorpsfeesten. In de dorpskerk is het gehele weekend een tentoonstelling over de rode ridder. We gingen voor...

buitenspeeldagIn Zwijndrecht namen veel kinderen deel aan de eerste buitenspeeldag. Op zes verschillende speelpleintjes die op wandelafstand van elkaar lagen , waren er activiteiten. Wie stempels...

een oud Bazels interieur uit 'Bazel in beeld'BAZEL. Simonne Buytaert heeft een pracht van een boek uitgebracht. 'Bazel in Beeld' heet het en toont de schoonheid van het dorp zowel met heden...

REGIO.  De Civiele Bescherming voert op donderdagochtend 7 januari luide testen uit op haar netwerk van elektronische sirenes. Tussen 8u45 en 10u15 zal een gemoduleerde huiltoon uit de...