Tips4Trips: de geuren en kleuren van Marrakesh: dromen van 1001 nachten in Dar Sbihi

Gooi Barcelona en Cairo, een onbegrijpelijk berberstaaltje en een handvol tapijtjes, olielampen en gekleurde sandalen in een pan, even roeren en hopla, daar heb je een van ’s werelds romantische steden. Ik zeg je nu al: Marrakesh weet je zeker diep in je hart te raken. Hier, in de Rode Stad, ruik, voel, proef en adem je de geheimzinnigheid van het echte Afrika. Met het vlakbij gelegen Atlasgebergte als decor ervaar je een heerlijke kluif vakantieplezier. Eigenlijk is het doodjammer dat er bij deze deze ‘Tips4Trips’ geen verstuiver werd meegeleverd want we zouden de lezer zomaar een mix van kurkuma, kaneel, paprika en gember kunnen aanreiken. Daar kan de duurste ansichtkaart niet tegenop. - tekst en foto's: Mario De Wilde

Er zijn twee soorten taxi’s die ons opwachten aan de luchthaven van Marrakesh-Menara: de petit taxi, dit is vaak een oud Peugeotje dat niet meer dan drie personen mag vervoeren. We opteren voor de gewone taxi, een middenklasse auto die iets ruimer zit en die ons in een kwartiertje via een brede maar drukke boulevard naar het centrum van Marrakesh loodst. Tijdens die korte rit komen we al behoorlijk onder de indruk van onze thuishaven voor drie nachten. Het centrum binnen de ring is slechts 2 km² groot, maar is behoorlijk chaotisch. Ik kan jullie verzekeren, ik druk me nog heel voorzichtig uit! We zien straatartiesten, slangenbezweerders en wonderdokters drukdoende om hun wonderdrankjes, prullaria en geneesmiddelen te verkopen.

De taxichauffeur houdt even buiten het centrum halt voor Dar Sbihi, een unieke riad in het hart van de medina van Marrakesh. Het is de Vlaamse Sybille Audoor die ons met frisse doekjes en een zelfgemaakte thee verwelkomt. Ze laat ons meteen kennismaken met haar magische vakantieplek. Overal zien we lokale materialen: deuren en meubels uit houtsnijwerk in ceder, muren met mozaïek en badkamers in tadelakt. Er zijn vijf slaapkamers in Dar Sbihi, twee suites, een minisuite en een douiria met twee minisuites en voorzien van werkelijk alle comfort. Meer zelfs, in het bijgebouw ligt een klein overdekt zwembad en op het dakterras kunnen we vanuit onze ligzetel riant genieten van het magische panorama over de stad. Toegegeven, wanneer deze ‘Tips4Trips’ iets doet, doet het dat steeds in stijl...

Gastvrouw uit Aalst

Sybille Audoor bracht haar jeugd door in Aalst. Ze haalde een diploma oosterse filologie, en tijdens een reis in Marokko leerde ze Mohamed Saâd kennen. Na enkele jaren besliste Sybille definitief te verhuizen naar Marrakesh. Ze trouwde met Saâd en 24 jaar geleden kochten ze samen een eigen riad. Daar opende ze drie jaar later (2003) hun gastenverblijf onder de naam Dar Sbihi, het Huis Sbihi. Sinds het plotse overlijden van Saâd in 2019, runt Sybille de B&B alleen, maar ze doet het met heel veel verve, enthousiasme en passie….Sybille waarborgt ons drie dagen lang een onvergetelijk verblijf in deze bijou hideaway en zorgt vanaf minuut één dat we ons thuis voelen. Ook andere Vlaamse gasten zal ze graag tijdens hun verblijf helpen om het beste te halen uit het verkennen van de lokale cultuur en traditie van Marokko.

variant op tweedehands.be: gebitten verkopen

‘Dit is de mooiste plek ter wereld’, verzucht Winston Churchill, starend in het rode licht van de zonsondergang over het Atlasgebergte. Het is 1943 en de Engelse premier heeft de Amerikaanse president Franklin Roosevelt overgehaald mee te reizen naar zijn favoriete bestemming, Marrakesh. Zittend op het dakterras van een traditionele Kasbah of Riadh, de zinderende drukte van de stad onder je, is het uitzicht over de besneeuwde bergtoppen anno 2024 nog immer prachtig. Laten we eerlijk zijn, die drukte in de aloude soeks, steegjes en straten; daar moet je wel een beetje tegen bestand zijn. Verwacht niet ongestoord over het wereldberoemde Jamâa El Fna-plein te kunnen wandelen. De verkopers doen er alles aan om je te vermaken of anderszins te interesseren voor hun waar en het verkeer is chaotisch. Zo is het Marokkaanse straatleven nu eenmaal. Maar ben je daarop voorbereid, dan kijk je je ogen uit. Het is letterlijk de mysterieuze wereld van duizend en één nacht, compleet met slangenbezweerders, waarzegsters, handlezers, bedelaars, vuurspuwers, dansers met aapjes en talloze marktkramen gevuld met gedroogde vruchten, noten, sinaasappels en andere lokale happen. Ik word gemonsterd door een kraampje waar wel heel veel volk aanschuift. Blijkt dat de bejaarde verkoper euh...(tweedehands) gebitten verkoopt en die worden ter plaatse door potentiële kopers uitvoerig getest. Voorwaar, ik zeg je: men moet het belang van tweedehands handeldrijven in Marrakesh niet onderschatten…

Kitsch & Co

Aan één van de kraampjes, die aan twee kanten met toortsen verlicht wordt, koop ik stoemelings een briouat. Deze delicatesse is een tongstraffende samenstelling van hersentjes, knoflook, amandelen, sprinkhaan, suiker en rode paprika. Ik neem twee happen en houd de volgende uren mijn mond en alle andere opties voor een McDonalds of afhaalchinees open. De briouat sterft vijf minuten later een stille dood in een vuilnisbak en op die manier heb ik mijn handen vrij om te shoppen. Kitsch kom je overal ter wereld tegen maar hier geloof ik mijn eigen ogen soms niet. En uitgerekend vandaag kan ik toch wel koopjes doen, zeker? Een verkoper duwt me ongevraagd een lederen riem in mijn handen ‘enkel vandaag aan de helft’. Overtuigd van mijn voordeel betaal ik een handvol dirhams maar als ik vijf minuten later weer het kraam passeer, ontdek ik dat de prijsdaling nog een extra zwieper van -30% gekregen heeft. Toch maar even Testaankoop contacteren….

Hoera: rust!

Wie echt de toerist wil uithangen, vindt in de stad ook de alomtegenwoordige, ‘romantische’ paardenkoetsen. Zoiets als in Brugge maar dan in het honderdvoud en met de zweepjes erbij. Je zult je lief maar eens thuisgelaten hebben….Stilaan hoorndol van het vele lawaai dat op en rondom Jamâa El Fna-plein te horen is? Wie het hectisch centrum wil ontvluchten, kan uitrusten in één van de beroemde stadstuinen vol sinaasappel- en olijfbomen. De bekendste is wel de Jardin Majorelle, een botanische tuin met in het midden een kobaltblauw huis dat schril afsteekt tegen de sobere cactussen die het omringen. Om maar meteen een misverstand de wereld uit te helpen: de tuin en het huis zijn niet ontworpen door de Franse kledingontwerper Yves Saint Laurent, zoals velen denken. Hij is sinds 1980 de eigenaar, terwijl de tuin reeds in 1924 is ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle. Wel kan iedere modeliefhebber tussen de hoog uitstekende bamboe nog even stilstaan bij het grafmonument van de designer. Maar zoals gezegd was Yves Saint Laurent niet de enige beroemdheid die gek was op de Marokkaanse stad. Alles wat een beetje naam & faam heeft in de showbis, strijkt hier in Marrakesh neer. Laat ons Pommelien dit maar niet op ideeën brengen….

Atlas als buur

Ik ga, in het kader van mijn buikvetverbrandingsplannen, op zoek naar een eetgelegenheid waar ze soep en slaatjes op de kaart staan hebben. Op aanraden van een lokale handelaar, met wimpers als processierupsen, beland ik op de derde verdieping van een klein restaurant waar een marmer terras een heerlijk panorama biedt over het nooit inslapende marktplein. Tien minuten later wordt een gevulde courgette geserveerd die, eerlijk is eerlijk, fantastisch en supervers smaakt. Wat volgt is nog een frisse raib-yoghurt met kaneel en sinaasappel. Na een muntthee en enkele mierzoete koekjes reken ik af. ‘19 euro’ luidt het verdict! Zo democratisch dat ik een btw-bonnetje vergeet te vragen om straks mijn onkostennota aan Mijnheer Trips te staven.

- Vliegen naar Marrakech vanaf Brussel met een rechtstreekse vlucht van circa 3,5 uur.
- Een visum voor Marrakech is niet nodig, indien het verblijf korter is dan 3 maanden.
- Tijdsverschil: 1 uur vroeger.
- Munteenheid: Dirham
- De restaurants in Marrakesh zijn relatief goedkoop. Maar zoals overal zijn er ook hier de bekende toeristenvallen. Voor advies kan je steeds rekenen op Sybille.
- Opgepast met het fotograferen van personen. De Marokkanen stellen het niet op prijs, tenzij je er geld voor wil betalen.
- Laatste consumententip: maak gebruik van de jalaba die in je kamer hangt. Zo gauw de zon ondergaat in het Atlasgebergte, kan het flink koud worden.

Alle (Nederlandstalige) info voor een verblijf op riaddarsbihi.com en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Weekendwedstrijd

Maak kennis met onze nieuwe wedstrijd ‘Win je voucher voor gratis verblijf voor drie nachten in een standaardkamer voor twee personen in Dar Sbihi’. Graag de antwoorden op volgende vragen:

- Sinds wanneer is Dar Sbihi in Marrakesh geopend?
- Je kan rechtstreeks en telefonisch in het Nederlands boeken of informatie inwinnen. Op welk telefoonnummer van Dar Sbihi in Marrakesh kan dat?
- Wat is de prijs voor een overnachting met ontbijt in een mini-suite van Dar Sbihi?
- Wat is naam van het bekendste plein van Marrakesh?

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als titel ‘Hunkeren naar Afrika’ met daarbij je drie antwoorden. Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen en dat alles voor woensdagavond 14 februari 2024 om 18.00 uur. Opgelet, één antwoord per persoon en gezin. Ook meerdere antwoorden door één persoon insturen op verschillende mailadressen worden door onze zoekrobot er ongenadig uitgehaald en uitgesloten.

Uitslag vorige ‘Tips4Trips’-Skiworld: winnen een voucher voor een shortski naar Frankrijk voor 2 personen (en dat voor 14/04/2024): Wim Vandeportaele uit Staden, Greet Urkens uit Oud-Turnhoiut en Elodie Geerts uit Hasselt.

 

Lees ook:

Het ging er allemaal erg nauwgezet aan toe: Johan de Rycke aan het weegtoestel, Luc De Meyer die alles noteerde en de algemene organisatie in handen had. ZWIJNDRECHT. De jaarlijkse wedstrijd...

LOKEREN. Tijdens de jaarmarkt van Eksaarde organiseert de Landelijke Gilde Eksaarde jaarlijks een pompoenwedstrijd. De gilde wil die wedtrijd nu toegankelijk maken voor mensen uit heel Lokeren en...

ZWIJNDRECHT. Het is in Zwijndrecht stilaan een traditie aan het worden dat er van mei tot september een wedstrijd loopt met de kweek van pompoenen. Elke inwoner van de gemeente kan een startset met...

Schrijver Do Van Ranst gaf een boeiende, ludieke uiteenzetting over hoe een goed jeugdverhaal ontstaat.SINT-GILLIS-WAAS/DE KLINGE. Vrijdag, 14 maart 2008, maakte Davidsfonds De...

KRUIBEKE.In de Brouwerij kamen 150 leerlingen uit het 5de en 6de leerlaar van drie scholen samen om de prijsuitreiking bij te wonen van de jaarlijkse Junior Journalistenwedstrijd die door het...

KRUIBEKE. Donderdag 6 maart zal in de Brouwerij de 'oscar' worden uitgereikt aan de beste junior journalist van de wedestrijd die ook dit schooljaar door het Davidsfonds werd...